Díj

2023.12.23. 15:25

Kiemelkedő falumegújítási munkájáért díjazták Varsányt

A napokban lezárult a Magyarországi Falumegújítási Díj idei bírálata, a tizenegy szakemberből álló zsűri Varsánynak ítélte a Magyarországi Falumegújítási Díj első helyét, a falufejlesztés legkiemelkedőbb megvalósításáért.

Lászlók Judit

A Belügyminisztérium közleménye szerint a napokban lezárult a Magyarországi Falumegújítási Díj idei bírálata. Mint írták, a pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság (Bizottság) a belügyminiszter által kinevezett, a BM, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen tizenegy főből állt. A Bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta a pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét. 

„Jogosultsági kritériumok voltak, hogy a pályázók rendelkezzenek településfejlesztési koncepcióval és a településrendezés eszközeivel, illetve településtervvel. Ezt részükre az illetékes állami főépítész igazolta. Ennek minden pályázó megfelelt. Elmondható, hogy összességében a pályaművek most voltak a legmagasabb és legkiegyenlítettebb színvonalúak. Ez természetesen jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt.” – olvasható a közleményben. Hozzátették: „A kiegyenlített színvonalú pályázatok mellett, viszont az adottságokban most voltak a legnagyobbak a szélsőségek. A pályázók közt volt agglomerációs, perifériális, csökkenő, stagnáló és növekvő népességű, 211 fős és 11500 lelkes egyaránt. Az anyagi lehetőségekben, 115 millió és 4,5 milliárd volt a két szélsőérték. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé.”

Varsány kapta a legnívósabb elismerést

Idén a zsűri Varsánynak ítélte a Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezését, a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért. Így a település ismét egy európai megmérettetésen képviselheti majd hazánkat. Kanyó Judit, Varsány polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a "Felépíteni a jövőt” mottóval meghirdetett pályázat célja volt, hogy felkutassa és díjazza azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaértékű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.

– Varsányban az elmúlt években tudatosan törekedtünk a településünk egységes arculatának a kialakítására, a gazdasági felzárkózásra és a munkahelyteremtésre egyaránt 

– fogalmazott Kanyó Judit. Hozzátette: – Létrehoztuk a falugazdaságot, ahol a megtermelt gyümölcsökből és növényekből különböző termékeket készítünk a feldolgozóüzemben. 2016-ban átadtuk a kézművesportán található Portéka Boltot, amelyben árultuk a varróműhelyben készített népi remekeket, a varrodát azóta egy befektető üzemelteti. Aztán 2020-ban megnyitottuk a Rozmaring éttermet is, ami egyre népszerűbb a térségünkben. Mindezeken kívül az intézményeink évről évre megújultak és ügyeltünk arra, hogy a palóc népi építészet jegyei valamilyen módon megjelenjen az épületeken. A jövőben idősek otthonát és szálláshelyet is tervezünk kialakítani a községben, illetve a közösségi ház tetőszerkezetét is korszerűsítjük, valamint a játszóteret fitneszparkkal bővítjük. 

Az elmúlt tíz évben is fejlődtek

Kanyó Judit kifejtette továbbá, hogy a zsűri figyelembe vette egyebek mellett azt is, hogy az elmúlt tíz évben milyen fejlődésen ment keresztül a település, milyen alapvető szolgáltatásokkal rendelkezik, illetve milyen jövőbe mutató elképzeléseik vannak. 

– Nagyon hálás vagyok, és ezúton is köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt években részt vettek a községünk fejlesztésében. Nélkülük nem lenne Varsány ilyen sikeres és elismert. Ez a díj egy igazán szép karácsonyi ajándék a településünknek

 – hangsúlyozta Kanyó Judit, aki kitért arra is, hogy ezek az országos szintű elismerések több szempontból is nagy jelentőséggel bírnak. Egyrészt elismerik évek óta tartó belefektetett munkájukat. Továbbá településvezetőként ezek által egyfajta visszajelzést is kap a munkájáról és megerősítik abban, hogy jó irányban haladnak. Másrészt ez az újabb díj nem csak Varsánynak, hanem Nógrád vármegyének is jelentős elismerés, amire a térségben élők, mindannyian büszkék lehetnek. 

Az ünnepélyes díjátadóra és Varsány bemutatkozására Egyeken kerül majd sor, a tervek szerint 2024. május 9-10-én. 

Korábban is díjazták már Varsányt

Varsány az elmúlt években rendszeresen pályázott a Magyarországi Falumegújítási Díjra. A versenyen korábban kétszer, 2015-ben és 2019-ben is sikerült elnyerniük Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért. 

Nemrég virágos megmérettetésen is remekelt a település:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában