Programajánló

2024.05.24. 15:22

Nógrád-szerte fürödhetünk a hétvégi programesőben

Ismét eseményekben gazdagnak ígérkeznek a hét utolsó napjai szűkebb hazánkban. A hétvégi programok között sorakozik a 37. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat megnyitója, Pásztón pedig a sajtok szerelmesei találhatnak az ízlelőbimbókat kényeztető eseményre. Balassagyarmaton kétnapos esemény varázsol jó hangulatot a Palóc-ligetbe, illetve a legtöbb település, de még a tűzoltók is programokkal kedveskednek a legkisebbeknek gyereknap alkalmából.

Veres Edina

Kortárs művészek köré fonódik a fesztivál Jobbágyiban

Immár ötödik alkalommal szerveznek Jobbágyiban Kortárs Művészeti Fesztivált. Az eseménynek a község faluháza ad otthont május 25-én, szombaton 13 és 18 óra között. A megnyitó során három polgármester köszönti majd a megjelenteket, így a Heves vármegyei Kömlő községé, Pásztóé, és a házigazda településé, azaz név szerint Túró Tamás, Farkas Attila és Schoblocher István is szól majd a megjelentekhez. Végül Bari Krisztián, a rendezvény főszervezője osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel. Ezt követően pedig a művészek veszik át a főszerepet. Költők, előadóművészek, és írók mellett festők, szobrászok és üvegfestők is bemutatkoznak a rendezvény alatt. A program során 16 óra 5 perckor díjátadót tartanak, míg Bari Krisztián záróbeszéde 50 perccel később hangzik el. Végül V. Jobbágyi Kortárs Művészeti Fesztivál előadóművészeinek sorában az utolsót 17 órától Suhajda Attila jelenti majd.

Megannyi színes program tarkítja a vadász gyermeknapot Szécsényben

Vadász gyermeknap programjai kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt kikapcsolódási lehetőséget szombaton Szécsényben, a kastélykertben. A Nógrád vármegyei Ifjú Dianák szervezésében megvalósuló rendezvény 10 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt, majd nem sokkal később a Cserhát Különleges Mentőcsoport kutyás bemutatóját csodálhatják meg a résztvevők. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, 11 órától kürtös, majd fél órával később trófea bemutató szerepel a programok között. Ebéd után 14 órakor fény derül a korábban meghirdetett rajzpályázat eredményeire. A nap során emellett például ugrálóvár, lézerlövészet, billiárd, foci, arcfestés és bőr készítés is várja majd az érdeklődőket.

Ismét bemutatja a kortárs művészet gyöngyszemeit a Salgótarjáni Tavaszi Tárlat

Szombaton, azaz május 25-én megnyitja kapuit a látogatók előtt 37. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat a Dornyay Béla Múzeumban. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, az intézmény és a salgótarjáni önkormányzat közös szervezésében megvalósuló, nagy múlttal rendelkező kiállítás évről évre a kortárs magyar képzőművészet gyöngyszemeit vonultatja fel. A 11 órakor kezdőd megnyitó során a megjelenteket dr. Dániel Zoltán, a város alpolgármestere, dr. Shah Gabriella művészettörténész, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója köszönti. A tárlatot Grászli Bernadett művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója nyitja majd meg. A program során Kövesdi Krisztián tubajátékával működik közre.

Idén is megemlékeznek a Tuzson Arborétum névadójáról

A hagyományokat követve idén is megemlékeznek Taron a híres botanikusról, illetve a Tuzson Arborétum névadójáról, dr. Tuzson Jánosról. Az emléknap május 25-én, szombaton 10 órakor vezetett túrával indul a tari önkormányzat épülete elől. A résztvevők számára Demecs Norbert hivatásos túravezető, Heves vármegye nagykövete mutatja az utat. A célállomást a rendezvény helyszíne, azaz Fenyvespuszta jelenti majd, ahol a délelőtt során főzőversenyen vehetnek részt az érdeklődők. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, 14 órakor a megnyitó során derül fény a megmérettetés végeredményére, míg fél órával később a megjelentek az emlékezés virágait helyezhetik el az arborétumban, a dr. Tuzson János számára állított emlékhelynél. Ezt követően az érdeklődők megtekinthetik a Rajeczky Benjamin Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és diákjainak műsorát, majd Luca Zsolt fotóiból nyílik kiállítás. Végül 16 órától DogDancing bemutató kápráztatja el a látogatókat. A szervezők a legkisebbek számára erdészeti játékokkal kedveskednek.

Szombaton zarándoklatot, vasárnap búcsút tartanak Szentkúton

Az óvodások zarándoklatának résztvevői május 25-én, szombaton 9 óra 30 perckor gyülekeznek nemzeti kegyhelyünk bevonulási útján, majd őket Orosz Lóránt, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely igazgatója köszönti. Nem sokkal később a megjelentek bevonulnak a liturgikus térre, ahol 11 órától Zatykó László OFM celebrál ünnepi szentmisét. Ebéd után, 13 órától kicsik és nagyok együtt tekinthetik meg a liturgikus térem a Mesekocsi Színház előadását, amely „Az állatok nyelvén tudó juhász” címet viseli. A nemzeti kegyhelyünk oldalán elérhető tájékoztatás szerint egy nappal később, azaz május 26-án, vasárnap a Szentháromság-búcsú zajlik majd. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Varga László Kaposvári püspök celebrálja, majd a szertartás után megáldják mind a zarándokokat, mind a kegytárgyaikat.

Igazi kétnapos „Ujjé” lesz a Ligetben Balassagyarmaton

Igazi programkavalkád csalogatja a balassagyarmati Palóc Ligetbe az érdeklődőket a hétvége során. Az „Ujjé a Ligetben” fantázianevű rendezvény első napján, azaz május 25-én, szombaton 15 órától jó ebédhez szól majd a nóta, míg egy órával később a Vadóka Egyesület táncos zenés felvonulása színesíti a programot. Folklór műsor rajtol el 17 órától, amelyhez a Folt együttes biztosítja majd a ritmust, majd 20 órától a Csík zenekar zenél az egybegyűlteknek. Végül 21 óra 30 perctől egészen 23 óráig DJ Henryk retró partija biztosítja a jó hangulatot.

Egy nappal később, tehát május utolsó vasárnapján a gyereknap köré csoportosulnak az események. A kicsiket Barbie-nak vagy szuperhősnek öltözve várják a szervezők. Rózsás Viki gyermekműsorral kedveskedik majd az apróságoknak 14 órától, majd azt követően Barbie és Ken cosplay showja mulattat majd kicsiket és nagyokat egyaránt, aki 16 órától már Fedor Attila bohóc bűvész műsorát élvezhetik. A SayMYNAME tánciskola csoportjának tagjai 17 órától kápráztatják el a közönséget mozdulataikkal, majd ezután a zenéé lesz a főszerep. A Delirium zenekar 18 órakor lép színpadra, ahol 20 órakor már a Wellhello robbantja fel a hangulatbombát. Végül 21 óra 30 perctől a 23 órás zárásig DJ Tailor B. pörgeti a ritmust.

Adománygyűjtéssel kötik egybe az első Pásztói Márkafüggetlen Autós Találkozót

Első alkalommal rendezik meg a Pásztói Márkafüggetlen Autós Találkozót május 26-án, vasárnap. Az eseménynek a Mária tanyasi úttal szemben található Déli kihajtó ad majd otthont. Az egész napos programok 9 órakor rajtolnak el. Az esemény Facebook-oldalán megosztott tájékoztatás szerint a a márkafüggetlen találkozó keretein belül egy adománygyűjtést is szerveznek, a befolyt összeggel a szervezők a Pásztói Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt kívánják támogatni. A találkozón a gyermekek is szívüknek kedves foglalatosságra, így például ugrálóvárra, arcfestésre és csillámtetoválásra is lelhetnek. A program során egy különleges kezdeményezést is megpróbálnak elindítani a szervezők, ami nem más, mint az élményautóztatás. A közösségi oldalon olvasható tájékoztatásban arra is felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a program során mindenki számára kötelező betartani az érkezésre, a távozásra és az autóztatásra vonatkozó szabályok mellett a KRESZ minden előírását.

Nyitott szertárkapukkal várják a tűzoltók a gyereknap ünnepeltjeit 

Idén május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak szűkebb hazánk tűzoltólaktanyáinak szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ahogy azt a Nool.hu megírta, Nógrád vármegyében a hét hivatásos tűzoltóság mellett kilenc önkéntes tűzoltó egyesület is fogadja a lánglovagok munkája iránt érdeklődő kicsiket a hét utolsó napján. A Nyitott szertárkapuk nevet viselő program során 10 és 16 óra között a tűzoltók próbariasztásokon keresztül mutatják be, mi történik, amikor tűzesethez, vagy éppen balesethez riasztják őket. Emellett megtekinthetők, illetve bizonyos esetekben akár kipróbálhatóak is lesznek a speciális eszközök és felszerelések, valamint a kicsik akár magukra ölthetik a tűzoltók öltözékét is.

Sajtimádók ízlelőbimbóit kényezteti a pásztói program

E hét vasárnap ismét sajtból lesz a Hold is Pásztón. Idén is a város szívében található Varázsvölgy ad majd otthont a Sajtimádók napja nevet viselő rendezvénynek, amely a negyedik alkalommal megrendezett Nógrád és Heves vármegyei sajtvásár és sajtverseny is egyben. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a rendezvény május 26-án, vasárnap már reggel 8 órakor kitárja kapuit az érdeklődők előtt, akik egy órával később egy látványőrlést is megtekinthetnek a Szalay Malomban. Az érdeklődők 10 órától a látványsajtkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek Hegedűs Imre sajtmesternek, valamint az Alpokalja Sajtmanufaktúrától érkezett Németh Balázsnak köszönhetően. A gasztronómiai rendezvényt ízesíti például sajtvásár, kézműves kirakodóvásár, de borsétány is, míg a finom falatokhoz 10 órától a Pásztó Folk Band biztosít népi dallamokkal jó hangulatot, majd 14 órától house zene szolgáltatja az esemény ritmusát. A sajtkészítők szakmai előadáson is részt vehetnek 13 óra 30 perctől, majd 16 órakor fény derül a IV. Nógrád és Heves vármegyei Sajtverseny eredményeire is. A program 18 órakor zárja majd kapuit.

A gyermekek napja körül forog a sok település hétvégéje

A hét utolsó napjai során a legtöbb településen a legkisebb lakosok kerülnek majd a középpontba, ugyanis május 26-án, vasárnap lesz gyereknap. Salgótarjánban, a zagyvapálfalvai városrészben már szombaton, azaz május 25-én 14 órától sok-sok játék, színező és ügyességi feladatok, illetve zenés vetélkedő vár majd kicsikre és nagyokra a Lapos Közösségi Házban. Vizsláson szintén szombaton köszöntik a gyerekeket, akik programok hadára bukkanhatnak 9 órától a község szabadtéri színpada előtti parkban. Bárnában ugyancsak szombaton, a 15 órakor kezdődő családi napot tarkítják – az egyéb programok mellett – gyermekeknek való műsorok. Szandán, a helyi művelődési ház udvara ad majd otthont vasárnap 10 és 15 óra között a gyereknapi rendezvénynek, amelyet egyebek mellett néptánc, zenés mesemondás és játék, sport foglalkozások és arcfestés is színesít. Nógrád település sportpályája is a legkisebbeknek szóló programokkal telik meg 14 órától. Az érdeklődők a helyszínen gyermekműsorra, arcfestésre, csillámtetoválásra, kézműves foglalkozásokra, tűzoltó- és polgárőrautó, valamint kutyás bemutatóra is bukkanhatnak.

Fejet hajtanak a hősök emléke előtt

Szűkebb hazánk több településén is megemlékezést rendeznek a hősök napja alkalmából. Balassagyarmaton május 26-án, vasárnap, 11 órakor a Palóc-ligetben, a Keviczky Hugó által készített Hősi emlékműnél mond beszédet Csach Gábor, a város polgármestere. Az esemény során a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai működnek közre. Rétságon, a Szent András templomban 11 órakor Mezőfi Sándor polgármester emlékező beszéde után szentmisét mutat be dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, illetve Tóth Ferenc plébános. A szertartást követően Illésfalvi Péter, a Hadtörténeti Intézet kutatója osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel, akik ezután elhelyezik koszorúikat és virágaikat a templom falán elhelyezett emléktáblánál. A Nagylóci Nyugdíjasokért és Hadirokkantakért Egyesület szervezésében szintén vasárnap, 16 órától a község régi temetőjében található I-II. Világháborús emlékműnél róhatják le tiszteletüket az érdeklődők. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a ceredi Főtéren vasárnap 13 óra 30 perckor róhatják le tiszteletüket a megjelentek az I. és II. világháborús hősök emléke előtt

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában