Technológia

2024.05.01. 15:30

Harminc éve gyűjti a régiségeket, múzeumot nyitott Patvarcon (fotók, videó)

Szerdán ünnepélyesen is megnyílt a patvarci Retro Elektro Múzeum. Szenográdi Zoltán 30 éves gyűjtői munkájának eredménye bemutatja az elektronikai iparág múltjának és jelenének különféle korszakait és csodáit.

Lukács Zsófia

Május elsején megnyitotta ajtaját a patvarci múzeum a látogatók előtt

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az elektronikai eszközök fejlődését az 1930-as évektől a 2000-es évek végéig mutatja be a patvarci Retro Elektro Múzeum. Szenográdi Zoltán egyedi gyűjteményében a látogatók egy különleges parasztházban tekinthetik azokat a ritka és értékes elektronikai eszközöket, amelyekkel már napjainkban nem találkozhatunk.

Családja támogatta az ötletét

Az ünnepélyes megnyitón Bernáth Kornélia, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket. – Két-három évvel ezelőtt keresett meg Zoltán az elképzelésével, már akkor érezni lehetett az elszántságán, hogy ezt biztosan meg fogja valósítani. Egy álom vált valóra a múzeummal, célját a családja is támogatta – fogalmazott Bernáth Kornélia.

Az eseményen Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere is köszönetét fejezte ki a múzeum létrehozásáért. – Aki e térség felemeléséért küzd, az megérdemli városunk tiszteletét is – emelte ki Csach Gábor. Hangsúlyozta, hogy az efféle magángyűjtemények, mint a terényi Magnó Múzeumé is volt, egy csodálatos színfoltja Nógrádnak. 

– Amikor elhunyt a terényi tulajdonos, próbáltuk Balassagyarmatra átszervezni a Magnó Múzeum gyűjteményét, azonban az örökösök eladták és most Győrben található. Szenográdi Zoltán kezdeményezése pótolja ennek a hiányát, hiszen nemcsak nosztalgiázhatunk, hanem technikatörténetileg is egy fontos kiállítást láthatunk – tette hozzá Balassagyarmat polgármestere.

Múlt és jelen is feltárul a múzeumban

Olexa Miklós, az I. Kerékpármúzeum alapítója a magánmúzeumok létrejöttéről, a gyűjtők elszántságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a Palóc Múzeum alapítója, Nagy Iván is hasonló módon kezdhette gyűjteni a palóc értékeket.

Szakács László, a Pannonia Motorkerékpár Múzeum vezetője elmondta: elsőre nem biztos, hogy látjuk a rengeteg befektetett munkát, amely a gyűjtéssel és a helyszín szervezésével járt, de úgy gondolom, hogy az eredmény magáért beszél.

A Retro Elektro Múzeum tulajdonosa, Szenográdi Zoltán ismertette: a 30 éves gyűjtői munka eredménye bemutatja az elektronikai iparág múltjának és jelenének különféle korszakait, az 1930-as évektől a 2000-es évek végéig. Szakmájából adódóan a begyűjtött elektronikai különlegességeket javítja is a gyűjtő, így a legtöbb darab működőképes, kipróbálható. 

Megosztja történetét
A gyűjteményben olyan érdekességek működését is megtekinthetjük, mint például a tárcsa nélküli telefon, iskola csengő, különböző dallamgenerátorok, állomás óra, világháború előtti időkből származó rádiók, lemez lejátszók, vagy kurblis telefonok is. A gyűjtő minden különleges darabbal kapcsolatban szívesen osztja meg történeteit és ismereteit. A múzeum telefonos egyeztetés alapján látogatható Patvarcon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában