Környezetvédelem

2024.04.08. 11:52

Tonnaszámra gyűjtötték a szemetet az utak mellett a nógrádi települések lakói

Sikeres a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei szervezetének Tavaszi nagytakarítás elnevezésű kezdeményezése, amelyben egyre több nógrádi település vesz részt. A közelmúltban tartott szemétszedés során pedig több mint ezer zsák hulladék gyűlt össze.

Nagy Orsolya

Lehel Zoltán, a Közút vármegyei igazgatója elmondta portálunknak, hogy évente többször is szednek szemetet. Két alkalommal az irodai dolgozók is becsatlakoznak, míg a fizikai munkát végzők folyamatosan gyűjtik a hulladékot az utak mentén. Mint fogalmazott, a tavasz egyébként az úthálózat mentén is a nagytakarítás ideje. A szervezet kollégái ilyenkor szemetet szednek, úttartozékokat mosnak, növényzetet metszenek, összesöpörnek, hogy a jó idő közeledtével rendezett körülmények között használhassák a közlekedők az úthálózatot.

– Tavaly is hirdettünk szemétszedési akciót, de akkor csupán egy település, Sámsonháza jelentkezett. Akkor kicsit elkeseredtünk, de az idei felhívásunkra már 32 település jelentkezett nagy örömünkre. Mindegyikük számára biztosítottunk zsákot, kesztyűt és a szemét elszállítását is vállaltuk – közölte Lehel Zoltán.

Hozzátette: az igazgató háláját fejezte ki Csábi Krisztinának, a Közút munkatársának, aki rengeteget foglalatoskodott a teljes körű szervezéssel és lebonyolítással, az akció sikerében oroszlánrészt vállalt. Az akció eredményeként közel 1200 darab hulladékkal megtöltött zsák gyűlt össze és több mint 100 kilométeres szakaszt tisztított meg a 32 település. Bár még nem tudni pontosan mennyi szemét gyűlt össze, de az biztos, hogy 30-40 tonna hulladéktól szabadult meg Nógrád vármegye úthálózata.

Az igazgató kiemelte, szedték a hulladékot az önkormányzatok dolgozói, lelkes helyi önkéntesek, de volt olyan település is, ahol a helyi általános iskolások és óvodások is segítették a környezet megtisztítását. A szemétszedési felhívásra április 22-ig még bárki jelentkezhet. Ekkor lesz ugyanis a Föld világnapja, amely szintén tökéletes alkalom tisztává varázsolni szűkebb hazánkat. Lehel Zoltán bízik benne, hogy jövőre még többen csatlakoznak majd a kezdeményezésükhöz egy tisztább környezet elérése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában