Elismerés

2024.04.10. 17:50

Több mint 45 éve gyógyít Balassagyarmaton a kitüntetett főorvos

Negyvennyolc éve dolgozik az egészségügyben dr. Czelenk Ferenc, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Sebészet osztályának főorvosa, aki elnyerte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Észak-Magyarországi közönségdíját 2024-ben. A kitüntetést április 18-án veheti majd át Budapesten.

Lászlók Judit

Dr. Czelenk Ferenc elnyerte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Észak-Magyarországi közönségdíját 2024-ben

Forrás: Beküldött

A felvidéki születésű dr. Czelenk Ferenc tanulmányait 1958 és 1967 között a csábi Magyar Tannyelvű Általános Iskolában kezdte Csehszlovákiában. Aztán 1967–től a füleki Magyar Nyelvű Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolába járt, ahol 1970-ben érettségizett. Majd 1969-ben a csehszlovák kormány lehetőséget adott a nemzetiségi diákoknak külföldi egyetemi tanulmányok végzésére. Dr. Czelenk Ferenc a biológiát, illetve a természettudományi tantárgyakat  is nagyon szerette, ezért úgy gondolta, hogy orvos lesz és beadta a jelentkezését a magyarországi orvosi egyetemre. A határon túlról érkezők Szegeden felvételiztek, de ő Budapestre akart kerülni, hiszen a fővároshoz közelebb lakott. 

Az egyetem alatt mentőzött is

– A sikeres felvételi vizsgát követően, a Csehszlovák Művelődésügyi Minisztérium engedélyével, de ösztöndíj és egyéb állami támogatás, valamint kollégiumi ellátás nélkül kezdtem meg a tanulmányaimat 1970-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen – mondta portálunknak a sebész főorvos. Hozzátette: – Az egyetemi éveim alatt ügyeletet vállaltam és mentőztem azért, hogy el tudjam magam tartani. Végül 1976-ban szereztem meg diplomámat.

Dr. Czelenk Ferenc kifejtette továbbá, hogy ezután szeretett volna Magyarországon maradni, azonban ez elsőre nem sikerült és visszakerült Csehszlovákiába. Később, amikor szakosodni kellett, bonyolult eljárások révén sikerült elintézni, hogy Magyarországon szakvizsgázhasson. Így 1982-ben sebészet, 1986-ban pedig az aneszteziológia és intenzív terápia szakvizsgát tette le. Ezt követően pedig laser sebészetből is vizsgázott. Majd 1997-1999 között jogi szakokleveles orvosi képesítést szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi továbbképző intézetében. Mint mondta, az orvosi pályáját a nagykürtösi járási kórházban kezdte, majd 1979. július 1-én került a balassagyarmati kórház sebészetére.

Több mint 45 éve végez gyógyít Balassagyarmaton 

– Nagykürtösről jártam be mindennap dolgozni, ám váratlanul, a korábbi ígéretek ellenére mégis behívták katonának Csehországban. Egy év múlva leszereltem és azonnal újra munkába álltam. Ez idő alatt feleségemnek is sikerült a gyarmati kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán elhelyezkednie szakorvosként – fogalmazott dr. Czelenk Ferenc, aki a családjával együtt folyamatosan ingázott a határ két oldalán lévő városok között és végezte munkáját, végül 1997. május 27-én mindnyájan megkapták a magyar állampolgárságot. 

– A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézetnek 2007 óta voltam a sebész főorvosa, a nyugállományba vonulásomat követően, a mai napig osztályvezető helyettesként dolgozom az intézményben. A sebészeti osztály teendőim mellett háziorvosi praxisok táppénzes ellenőrzését végzem, és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalnál szakértői feladatokat látok el

 – mondta dr. Czelenk Ferenc, aki emellett tagja és támogatója a Palóc Társaságnak, a Polgárok Balassagyarmatért, a Palócságért Alapítványnak, a KÉSZ-nek, a Civitas-Fortissima szervezetnek, Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Sebész Társaság, valamint a Magyarok Világszövetségének. 

Utóbbiban a határon túli magyarok állampolgárságának megszerzésében való segítéséért végzett munkásságát oklevéllel ismerték el 2004-ben. A több mint négy évtizedes lelkiismeretes gyógyító munkájának, és a Balassagyarmat közösségéért végzett tevékenységének elismeréseként a város önkormányzatának képviselő-testülete tavaly Balassagyarmatért Emlékérem (Pro Urbe) kitüntető címet adományozta részére. 

Ezek voltak élete meghatározó állomásai

Dr. Czelenk Ferenc portálunknak mesélt életének meghatározó élményeiről is. Ezek közé tartozott az egyetemi felvételi vizsgája, amelyet 1970. júliusában tartottak meg. Azonban hiába várta, postai úton nem érkezett meg azon a nyáron az eredményről szóló értesítője. Ezért motorkerékpárral utazott Budapestre, a Művelődésügyi Minisztériumba, ahol közölték vele, hogy sikeresen felvételt nyert. 

Hangsúlyozta, hogy a másik meghatározó élménye a magyarsága volt. Mint mondta, a családi összejöveteleken mindig szóba kerültek a magyar történelmi események is, melyek komoly hatással voltak rá. Állítása szerint mindez erős nemzeti érzelmet adott neki és végig segítette az útján. Ennek megkoronázása volt a magyar állampolgárság megszerzése 1997-ben és 1998-2002 között az önkormányzati Millenniumi Testületének független képviselősége. 

Dr. Czelenk Ferenc hitvallása szerint 

csak az legyen orvos, aki a betegeiért mindent megtesz.

 Néhai Dr. Ján Huba osztályvezető sebész főorvos sokat segített neki emberileg és szakmailag egyaránt, de hálás azoknak a kollégáknak és barátoknak is, akik szakmailag és magánéletbeli boldogulását segítették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában