TeSzedd!

2024.04.25. 06:57

Nógrád-szerte sokan felveszik a harcot a szeméthegyek ellen

Ezen a héten zajlik a TeSzedd! elnevezésű kezdeményezés. A program már sokak számára ismerős lehet, hiszen hazánk legnagyobb hulladékszedési mozgalmát immár 12. alkalommal rendezik meg. Az akcióhoz idén is számos nógrádi településről csatlakoztak.

Gulyás Edina

Nógrád község határában indították útjára a programot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az országos kezdeményezést azzal a céllal szervezik meg évről-évre, hogy a résztvevők közösen tisztítsák meg szűkebb-tágabb környezetüket. Szinte nincs is olyan település, ahol ne hallottak volna az akcióról, hiszen ahhoz egyre többen csatlakoznak. Szűkebb hazánk szinte valamennyi községében felveszik a kesztyűt a helyiek, sajnos mindenhol van mit a zsákokba gyűjteni. 

Környezettudatosságra neveli a fiatalokat

– Három évvel ezelőtt vettünk először részt az akcióban, amihez idén is csatlakoztunk. Ezúttal a kastély körüli területet és a vasút környékét szeretnénk rendbe tenni, ugyanis ott vezet el a Országos Kéktúra útvonal. Ezt a részt minden évben kitakarítjuk, sajnos azonban mindig van mit összeszedni – fogalmazott Erdeiné Benus Hajnalka, a mátraverebélyi önkormányzat munkatársa. 

Hozzátette: évről-évre többen vesznek részt a programon, ahhoz április 27-én, szombaton bárki csatlakozhat, aki szeretne tenni a tiszta környezetért. A csapat 9 órakor a művelődési ház elől indul. A szemétszedési akcióban az Együtt Egymásért Nyugdíjas Klub tagjai mindig tevékenyen részt vesznek, de gyerekek is szedik a szemetet. Ez jó alkalom arra, hogy a jó példa nyomán környezettudatosságot tanuljanak. 

Jó alkalom a közösségépítésre

– Mátranovákon idén második alkalommal veszünk részt a TeSzedd! programon. Már az első évben sokan, fiatalok és idősek is fontosnak tartották, hogy tegyenek a falu tisztaságáért. Idén még többen jelezték, hogy április 27-én, szombaton csatlakoznak az akcióhoz – fogalmazott Maruzsné Répás Lilla, a helyi művelődési ház vezetője. 

Mint mondta, a településen jól működő civil szervezeteket és a fiatalokat is megszólították, ezúttal a mátracserpusztai falurészt tisztítják majd meg. Korábban felmérték, hogy melyik az a terület, amire leginkább ráfér a szemétszedés. Ez a pihenő, kiránduló rész a kíváncsi szemek előtt elzárt, így valószínűleg ezért dobálják itt el többen a hulladékot. 

– A program jó alkalom a közösségépítésre is. Tavaly nyársalással, idén pedig bográcsozással zárjuk a falutakarítást – hangsúlyozta Maruzsné Répás Lilla. 

Szélmalomharcot vívnak, de fontos a példamutatás

A Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. munkatársai már évek óta részt vesznek az országos programban, annak keretében több városrészt is rendbe tettek. Korábban a lakótelep, a kastélykert, a sportpálya és a bányaváros környékén is összeszedték a szemetet, idén a kisterenyei településrész következik. 

– A Flóra-szobor környékén, a környező utcákban és zöldterületeken takarítunk április 25-én, 13 órától. A II. János Pál Pápa Katolikus Általános Iskola két osztálya is csatlakozik hozzánk. Természetesen örömmel vesszük, ha minél többen részt vesznek a szemétszedési akcióban – fogalmazott Maruzs-Molnár Ágnes, a közművelődési kft. ügyvezetője. – Sokszor úgy véljük, hogy szélmalomharcot vívunk, mégis fontosnak tartjuk a példamutatást. Ezért minden évben lehetőséget biztosítunk a helyieknek arra, hogy tegyenek a környezetükért. Nem mellesleg jó alkalom ez a közösségépítésre is. 

A szemétszedés idején az ügyfélfogadás szünetel

Ugyanezen a napon a bátonyterenyei polgármesteri hivatal munkatársai is kesztyűt húznak és a Fáy András Középiskola diákjaival kiegészülve teszik rendbe a városközpontot. 

– A Milleniumi emlékparkot, a Városháza környékét és a közeli lakótelep utcáit célozzuk meg, mintegy nyolcvanan szedjük majd a szemetet – tájékoztatott Bakóné Dávid Judit, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki arra is kitért, hogy 13 órától az ügyfélfogadás szünetel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában