Programok

2023.03.04. 06:50

Fiatalos lendülettel működnek a nógrádi nyugdíjas klubok

Az aktív, munkával töltött éveket követően vannak, akik nem tudnak mit kezdeni a hirtelen rájuk szakadt szabadsággal. Míg mások tartalmas programokkal töltik a jól megérdemelt pihenés éveit. Szűkebb hazánkban a nyugdíjas klubok is sok lehetőséget tartogatnak tagjaik számára.

Gulyás Edina

Sok szépkorú tartalmas programokkal tölti a jól megérdemelt pihenés éveit

Forrás: Pexels | Illusztráció

Hét éve alkotnak összetartó közösséget

A jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltő mátranováki asszonyok mindig örömmel vettek részt a faluban működő Bányász Szakszervezet és az önkormányzat rendezvényein. Aktívan bekapcsolódtak a programok szervezésébe, lebonyolításába is, ezért felmerült az ötlet: keretet adnak tevékenységüknek. A Mátranováki Nyugdíjas Klub 2016. január 7-én alakult meg, akkor 28, kizárólag női taggal, ami mára 45-re bővül. 

– Az elmúlt évek alatt rengeteg témában hallgattunk előadást. Számtalan érdekes embert meghívtunk a foglalkozásainkra, és sokszor felkerekedtünk mi magunk is, kiállításokat, gyárakat, intézményeket látogattunk – mesélte Hábelné Éva, a klub vezetője. – Általában kéthetente gyűlünk össze, közösen döntünk arról, hogy kit hívunk meg foglalkozásainkra. Ellátogatott összejöveteleinkre újságíró, cukrász, méhész is, rajtuk kívül rengeteg szakember, különféle szakmák képviselői adtak számot tevékenységükről. 

Évente egy alkalommal kiválasztanak egy mindenki által kedvelt úti célt, és meglátogatják a nevezetességeket. Az ország számos pontján jártak már. A község életéből is kiveszik részüket a klubtagok. Tavasszal a faluvezetés által vásárolt virágpalántákat ültetik ki szerte a településen. A falunapok és más rendezvények lebonyolításában is segédkeznek.

– Sok tervünk van, még hosszú ideig szeretnénk tartalmasan eltöltetni az időt egymás társaságában – fogalmazott Hábelné Éva.

Közösen ünnepelnek, jókat szórakoznak

Már hosszú évtizedek óta működik nyugdíjasklub Mátraverebélyben, korábban a csoport férfi tagjai vasárnap, míg az asszonyok hétfőn tartották összejöveteleiket. Az Együtt Egymásért Mátraverebélyi Nyugdíjas Klubot tíz esztendeje jegyezték be, elnöknek két évvel ezelőtt Kovátsné Róbert Évát választották. Azóta hetente egy alkalommal, hétfőn délután gyűlnek össze. Napjainkban főleg női tagjaik vannak, de egy-két férfi is erősíti soraikat, két házaspár is jár az összejöveteleikre. 

– Jól érezzük magukat egymás társaságában, sokat beszélgetünk, jó közösséget alkotunk. Nincs olyan rendezvény a faluban, aminek lebonyolításában ne vennénk részt, a legtöbb programra műsorral is készülünk – hangsúlyozta a klubvezető. – Saját programjaink is vannak, az ünnepeket és jeles napokat megtartjuk: az idősek napjára, a karácsonyra, a farsangra és a nőnapra is készülünk, ahogy tagjainkat is köszöntjük névnapjukon. Emellett a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett A szakkör foglalkozásaiba is örömmel kapcsolódnak be tagjaink. 

Mindezeken kívül kirándulásokat szerveznek és színházi előadásokon is részt vesznek, de rengeteg tervük van még a jövőre nézve. 

A szépkorúak minden kezdeményezésben aktívan helytállnak, fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel virágosítják a települést, vagy éppen szedik a szemetet. Közösségért végzett munkájukat Mátraverebélyért díjjal ismerte el a legutóbbi falunapon az önkormányzat. 

Kirándulásokkal színesítik a napokat

Nagylócon 60 férőhellyel működik az idősek klubja, ami hétköznapokon 8 és 16 óra között van nyitva a nyugdíjas korosztály előtt. Az intézményben lehetőség van a közös beszélgetésre, kártyázásra, társasjátékok és könyvek is várják az ide látogatókat. A cél, hogy a szépkorúak tartalmasan el tudják tölteni szabadidejüket és egy közösség aktív tagjai legyenek.  – Nagylócon 60, míg a magyargéci telephelyünkön 20 férőhellyel működik az idősek klubja. Közösen készülünk a különféle alkalmakra, ünnepek előtt kézműves foglalkozásokat tartunk, az ott készült alkotásokkal díszítjük fel a helyiséget. Idősek napja előtt itt készül a bejgli, farsangra pedig az idősekkel közösen sütöttük a fánkot – tájékoztatott Valent Nikolett intézményvezető. – A településeken szervezett programokba is bevonjuk a klub tagjait, akik  egyre aktívabbak. A tervek szerint kirándulásokkal színesítjük majd a mindennapokat és amint az időjárás engedi, bográcsozást is szervezünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában