Felhívás

2024.04.30. 06:56

Lebuktak! – Nógrádi rendőrnél próbálkoztak a telefonos csalók

A rendőrség egy munkatársát találták meg a napokban a telefonos csalók – közölte a Nógrád vármegyei rendőrség. A szakemberek felhívták a figyelmet az ezzel kapcsolatos veszélyekre.

Nagy Orsolya

Mint fogalmaztak, az Anydesk a csalók szerint egy vírusirtó program, valójában azonban egy olyan alkalmazás, amivel teljes hozzáférést ad a számítógéphez vagy a mobiltelefonhoz. Éppen ezért fontos, hogy a telefonálók kérésére ezt soha nem szabad telepíteni. Számos olyan árulkodó jel van egyébként, amelyekből pillanatok alatt kiszúrható, hogy át akarnak verni valakit.

Gyanús, ha nem kérhet visszahívást, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre, de az is, ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről

 – emelte ki a nógrádi rendőrség.

Hozzátették: emellett szokatlan lehet még, ha „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik, de az is, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában