Munkahelyteremtés

2024.04.12. 13:57

Háromszázmillió forintból építették fel az új szécsényi bölcsődét (fotók)

Szécsény önkormányzata a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) még 2018-ban nyert el 299,4 millió forintot egy új háromcsoportos bölcsőde megvalósítására a Damjanich utca 13. szám alatt. Az évek óta húzódó beruházás a közelmúltban elkészült, péntek délelőtt ünnepélyesen is átadták.

Lászlók Judit

Modern környezetben cseperedhetnek a gyerekek

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az ünnepségen Fábiánné Keller Zsuzsanna, a Szécsényi Cseperedő Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője hangsúlyozta, hogy a városban elkészült a mai kor igényeinek megfelelő, modern, 3 csoportos, 40 férőhelyes bölcsőde. 

– Hiszem, hogy e bölcsőde sok szülőnek segít majd az újra munkába állásban, elhelyezkedésben. Fontos, hogy a szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket a bölcsőde falai között. Nevelési célkitűzésünk ezt szolgálja, hogy a kisgyermekek a napi gondozáson túl olyan élményekkel, tudással gazdagodjanak, melyek megalapozzák első életéveiket, segítik a környezetük, a világ megismerését – mondta az intézményvezető. 

Fontos, hogy az óvodák és a bölcsődék jól működjenek 

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta, hogy a 2014 és 2020-as uniós ciklusban, a Nógrád Vármegyei Önkormányzatnak kiemelt szerepe volt a pályázatokért való küzdelemben, illetve annak idején miniszteri biztosként az önkormányzati fejlesztésekért, beleértve TOP programért is felelősséggel tartozott. 

Mint mondta, ebben az időszakban született meg az a koncepció, amelynek a lényege az volt, hogy lehetőség szerint, minél több gyermeknevelő intézmény kapjon támogatást, vagy épülhessenek újak. Aztán 2018-ban több település, köztük Szécsény is megkapta ezt a támogatást méghozzá egy új bölcsőde építésére. Balla Mihály hangsúlyozta továbbá, hogy a térségben lévő 76 óvodából a legtöbb megújult. 

Új munkahelyeket is teremtett a beruházás 

Stayer László, a város polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzat 299,4 millió forintot nyert a TOP-on belül egy új 3 csoportos bölcsőde megvalósítására.

– A beruházás célja, hogy csökkentse a Szécsényben és a Szécsényi Járásban meglévő bölcsődei férőhelyhiányt és hozzájáruljon a kormány által kitűzött célokhoz, vagyis a munkavállalói mobilitás támogatásához és a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítéséhez. Az új bölcsőde javítja a gyermekjóléti alapellátáshoz való hozzáférést, valamint a szolgáltatás minőségének a fejlesztése által támogatja a kisgyermeket nevelők munkavállalását, ezáltal a gyermekes családok helyzetét nagyban megkönnyíti – fogalmazott Stayer László. A bölcsődei intézménnyel új munkahelyeket is teremtettek.

 Bővítették a csoportszobákat

A polgármester beszédében rámutatott arra is, hogy a bölcsőde korábban kettő, míg az óvoda egy csoportszobával működött a  Magyar utca 13. szám alatt. A projekt keretében a bölcsőde új épületbe költözött, és 3 csoportszobásra bővült, illetve így az óvoda csoportszobáinak a száma kettőre emelkedett. A beszédeket követően ünnepélyesen is átvágták a nemzeti színű szalagot, majd a résztvevők egy bejárás keretében megtekinthették az intézményt. A bölcsőde jelenleg 2 csoportszobával és 26 fővel működik, a gyermekek a városból és a környező településekről járnak az intézménybe. A tervek szerint szeptemberben megnyílik majd a harmadik csoportszoba is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában