Fesztivál

2024.04.07. 12:56

Három híres zeneszerzőre is emlékeztek a szécsényi nemzetközi kórustalálkozón

Nemzetközi Bárdos Lajos Kórustalálkozót rendeztek szombat délután Szécsényben, a Városi Művelődési Központ Arnold Schönberg Emléktermében. Az eseményen a 125 éve született Bárdos Lajos, a 100 éve született Szőnyi Erzsébet és az 5 éve elhunyt Daróczi Bárdos Tamás zeneszerzőkre emlékeztek.

Lászlók Judit

Gazdag program várta a vendégeket, megtelt a nagyterem zeneszerető emberekkel

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lászlók Judit

A három zeneszerző munkásságában számos közös pont található

Mint azt a rendezvényen megtudhattuk, az „Énekelni jó, de együtt énekelni még jobb” gondolatok jegyében rendezték meg a szécsényi kórusfesztivált. Az eseményen három kiváló magyar zeneszerzőre emlékeztek. Bárdos Lajos, Szőnyi Erzsébet és Daróczi Bárdos Tamás munkásságában több közös pont található, nem csak sokoldalú zeneszerzők, hanem karnagyok, zenetudósok és zenepedagógusok is voltak. Mindannyian fontosnak tartották, hogy minél több emberhez eljuttassák a zene szépségeit, értékeit, valamint a közös zenélés, éneklés élményét. 

A résztvevők részletesen megismerhették egyik komponista munkásságát

Az eseményen Stayer László, a város polgármestere mondott köszöntőt. Ebben a különböző folyóiratok mellett Mátyás János "Hány színe van az életnek?”- Beszélgetések Bárdos Lajossal című könyvéből idézve méltatta és ismertette Bárdos Lajos zeneszerző munkásságát. Mint megtudhattuk, Bárdos Lajos gazadag életútja során zenepedagógus, karnagy, egyházzenész, a kiadó és az éneklő ifjúság vezéralakja, zenetudós, valamint zeneszerző is volt. 

A Bárdos Lajos Társaság elnöke levélben üdvözölte a résztvevőket 

Sajnos a kórusfesztiválon személyesen nem tudott részt venni Márkusné Natter-Nád Klára, a Bárdos Lajos Társaság elnöke. Azonban Kiss Gabriella, az Erkel Ferenc Vegyeskar egy tagja felolvasta az általa küldött levelet, amelyben az üdvözletét küldte a résztvevőknek. Továbbá így méltatta a Erkel Ferenc Vegyeskart: „A kórusélet Szécsényben több évtizedes múltra tekint vissza. Az 1973-ban alakult Erkel Ferenc Vegyeskar kiemelkedő szerepet játszik Szécsény kulturális életében. Fontosnak tartják a gyermekkar szerepléseit. Közreműködője különböző rendezvényeknek és hatással vannak a megyei és a regionális zenei közéletre. Ennek jó példája, a mai műsor is.”

A Bárdos Lajos Társaság elnöke a levélben kitért arra is, hogy korábban már többször volt alkalma részt venni a szécsényi kórus szereplésén és ezek közül is kiemelkedik az öt évvel ezelőtti nagyon sikeres Bárdos Lajos tiszteletére rendezett Szécsényben tartott Nemzetközi Bárdos Lajos Kórusfesztivál. Végül pedig a társaság nevében további sok sikert és eredményes, örömteli jó munkát kívánt a kórustalálkozó résztvevőinek. 

A megnyitót követően kezdetét vette a kórusfesztivál amelyen fellépett az Erkel Ferenc Vegyeskar, Szécsény Város Gyermekkara a Salgótarjáni Pedagóguskórus, a Jázmin Női Kar és a Blaha Lujza Vegyeskórus. Az eseményen Lévárdi Beáta Artisjus-díjas karnagy vezényelt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában