CAC kutyakiállítás

2024.03.16. 19:55

Több száz eb versenyzett a tarjáni kiállításon, mutatjuk, melyik lett a legszebb! (fotók, videó)

Szombaton ismét a Tóstrand adott otthont a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége első szabadtéri rendezvényének, a Salgótarjáni CAC kutyakiállításnak. Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesület által szervezett eseményen 760 kutya és tulajdonosa mérettette meg magát, a kiállítás legszebb négylábúit is kiválasztották a bírák.

Veres Edina

Gazdáik 760 ebet neveztek a tóstrandi kiállításra

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az esős időjárás sem riasztotta el a Salgótarjáni CAC kutyakiállítás résztvevőit szombaton, így már a kora délelőtti órákra hangos csaholás töltötte meg a Tóstrand területét.

A legszebb nógrádi kutyának járó különdíj idén Csécsére került
Fotó: Beküldött fotó

Szabó László Vácról érkezett a salgótarjáni rendezvényre családjával és kutyusával. A fiatal pumi törzskönyvében a Duna-menti Dumás Dilis név szerepel, míg a hétköznapok során a Guba névre hallgat gazdáitól. Szabó László portálunk érdeklődésére elárulta, Guba az első kutyusuk, így csak most ismerkednek ezzel a közeggel, amit az is mutat, hogy a salgótarjáni kiállítás összességében a második, amin részt vesznek. Hozzátette: felvezetőként nem ő áll majd a „ringbe”, hanem kislánya, Bori. A fiatal kutya-gazda „páros” természetesen rendszeresen jár kutyaiskolába is, ahol az alapok mellett a próbatételre való felkészüléshez is segítséget kapnak.

– Borit teljesen magával ragadta ez a sport, így Salgótarjánban a Best in Show körben Junior Handler kategóriában is megméretteti magát – mondta büszkén Szabó László, aki arra is kitért, hogy szeretnének további versenyeken is részt venni.

Népszerűek voltak a magyar fajták

A program megnyitóján elsőként Tóth Hajnalka, az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének (ENME) elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd ugyanezt tette az esemény fővédnökeként Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere. Végül a kutyakiállítás vezetőbírója, Denk Csaba László mutatta be a különböző körök döntnökeit, illetve gratulált a szervezőknek a szép, 760 kutyát jelentő nevezési létszámhoz. Sándor Ildikó, az ENME elnökségi tagja a Nool.hu-nak elmondta: már több mint tíz éve szervezik meg Salgótarjánban a CAC nemzeti kutyakiállítást. A nevezési számmal kapcsolatban hozzáfűzte, hogy az átlagosnak mondható egy tavaszi rendezvényen.

– Népszerű a program, hiszen szabadtéri kiállítás már nem volt ősz óta. Mindezt az is alátámasztja, hogy ez alkalommal 183 kutyafajtát vonultattak fel, amelyek közül a magyar fajták mutatkoztak a legnépszerűbbnek. Ugyanakkor továbbra is kedvencnek számítottak a border collie vagy cane corso fajták, de akadtak olyan ritkaság számba menők is, amelyek közül szombaton csak egy-egy kutyát láthatott a közönség – mutatott rá Sándor Ildikó, hozzátéve: esős időjárás még sosem nehezítette a szervezést, így ez most új kihívás elé állította őket. Arra is kitért, hogy a kiállítók között minden évben akadnak Szlovákiából, Ausztriából, Szerbiából és Lengyelországból érkezettek, míg idén a bírók között magyar és szerb szakemberek értékelték a bemutatott kutyákat.

Csécsére került a legszebb Nógrád vármegyei tulajdonú kutya különdíja

A fajtacsoportok délelőtti bírálata után a Best in Show körben folytatódott a program, ahol az ENME kutyaiskolája tartott bemutatót, majd a hobbi és kedvenc kutyák szépségversenye zajlott le. Ezt követően előbb a gyermek-kutya párok, majd a junior felvezetők, míg végül – Salgótarjánban bevezetett kategóriaként – a senior felvezetők mérték össze tudásukat. A továbbiakban a díszkörben kutyapárokat, tenyészcsoportokat, majd korosztályonként választották ki a bírók a legszebb bébi, kölyök, fiatal és veterán kutyákat. Az ENME minden évben különdíjjal ismeri el a legszebb Nógrád vármegyei tulajdonú kutyát, amely elismerést idén egy flandriai pásztorkutya – Bouvier des Flandres – zsebelhetett be csécsei tulajdonosával és egyben tenyésztőjével, Crkvenjakov Dorottyával. 

Az esemény zárásaként az igazi Best in Show során minden fajtacsoport győztesét behívták a körbe, és közülük választották ki a kiállítás három legszebb kutyáját. A dobogó legfelső fokát idén egy ír szetter foglalhatta el, büszkeséggel eltöltve tenyésztője és tulajdonosa, Pink Gáborné szívét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában