Értékelő

2024.03.20. 15:27

Salgótarjáni Fidesz: 2014-2024 a leépülés és a kudarcok évtizede volt városunkban

A politikai beetetések és a megszegett ígéretek időszakaként jellemzi a salgótarjáni baloldal tízéves teljesítményét a helyi Fidesz-szervezet. Szerintük a sorozatos kudarcok oka, hogy Fekete Zsolt minden fejlesztés koordinálását átengedte a politikai vezetésnek, Molnár Károlynak, aki mögött ott áll Huszár Máté.

Nool.hu

Fenyvesi Gábor szerint a baloldali városvezetés nem tud sikereket felmutatni

Forrás: Beküldött fotó

„Sokan úgy gondolhatnák, csak politikai lózung, hogy az elmúlt 10 évben a baloldal bizonyította alkalmatlanságát a város vezetésére. Sajnos a baloldal tehetségtelensége, hozzá nem értése és lustasága számos ponton bizonyítottan tetten érhető. Salgótarján leszakadása folyamatos, az elmaradt fejlesztések, az elvesztegetett fejlesztési források a baloldal történelmi bűne” – kezdte szerdán kiadott közleményét a salgótarjáni Fidesz.

Semmi nem teljesült a 2014-es ígéretekből

Fenyvesi Gábor városi Fidesz-elnök emlékeztetett: 2014-ben a baloldal még Dóra Ottó vezetésével azzal kampányolt, hogy eltörlik a fizetős parkolást, utasbarát buszközlekedést vezetnek be, munkahelyeket teremtenek, sőt arra is utalgattak, hogy Budapesthez közelítik majd a fizetéseket.

„Ehhez képest Dóra Ottó, majd Fekete Zsolt vezetésével, kiegészülve a Huszár-Molnár párossal, Salgótarján a fizetések terén nem közelített Budapesthez, de még csak Balassagyarmathoz sem. A kampányban az is többször felmerült, hogy a tiszteletdíjukat a felére csökkentik. Ehhez képest az elmúlt tíz évben csak nőttek a polgármesteri és alpolgármesteri fizetések! Bár a fizetős parkolást részben ugyan megszüntették, de csak káoszt okoztak az egész városban, mert új parkolási rendszert nem vezettek be helyette, a parkolási gondokat a mai napig nem oldották meg. Nem vezettek be utasbarát tömegközlekedést sem. Gyakorlatilag semmi nem teljesült az ígéretekből, csak politikai beetetések voltak” – fogalmazott Fenyvesi Gábor.

Újabb baloldali ígéretcunami 2016-ban

Az elnök szerint 2016-ban, az időközi választások után „Fekete Zsolt háta mögé bebújva a Huszár-Molnár politikai vezetés a saját pozíciói megerősítésének érdekében mindenkit eltávolított a vezetés környékéről, akinek Dóra Ottóhoz köze volt”. Hozzátette, hogy Fekete Zsolt, Huszár Máté és Molnár Károly 2016-os „ígéretcunamijának” egyebek mellett része volt új zöldmezős területek megszerzése, a síküveggyár, az öblösüveggyár, az acélgyár területének rendbetétele, munkahelyteremtés, szociális szövetkezetek, szociális városrehabilitáció az Acélgyári úton és környékén, a Tóstrand és környékének fejlesztése, a Strand Hotel felújítása, a Népjóléti épületének visszaszerzése, a Dolinka fejlesztése, a teljes ivóvíz- és csatornahálózat felújítása.

Kampányoltak azzal is, hogy növelik a rendőri jelenlétet, nagyobb hangsúlyt fektetnek a peremkerületekre vagy például bevásárlóközpont épül a bolgárkertészet területén. Fenyvesi Gábor szerint a 2016-os ígéretekből „csak a sallangok valósultak meg, az igazi átütő nagy projektekből semmi nem lett”.

2019-ben is lehetett ígérgetni…

A városvezetés teljesítményét értékelő közleményben a 2019-es baloldali kampányra is kitértek. Fekete Zsolt és Huszár Máté ekkor megígérték Somlyóbánya komplex megújítását, turisztikai fejlesztéseket (Eresztvény, a Dornyay Turistaház, Salgóbánya legalább egy részének rendbetétele), ígérték továbbá a meglévő iparterületek felvásárlását, rekultivációját, valamint az egészségügyben a helyi ellátórendszer fejlesztését.

„Ehhez képest nem lett Somlyóbánya megújítva, a turisztikai fejlesztésből annyi valósult meg, hogy múzeum lett a Dornyayból, nem lettek az ipari területek sem megvásárolva, sem rendbetéve, az egészségügy területén pedig néhány rendelő újult meg a kormány által biztosított TOP-keretből” – emelte ki Fenyvesi Gábor, aki szerint az elmúlt 10 év baloldali városvezetési teljesítményére „jóindulattal kettes alá adható”.

Ami megvalósult, az nem a városvezetés eredménye

A városi Fidesz-elnök úgy fogalmazott, hogy „csak olyan fejlesztések valósultak meg a TOP fejlesztési forrásokból a múltban, amelyek magvalósulása túl nagy képzelőerőt, kreativitást, gondolkodást és plusz lobbierőt nem kívántak”. Úgy véli, az elmúlt két ciklus „leggyalázatosabb cselekedete” az volt, hogy munka és együttműködés helyett a helyi baloldal ellenállást hirdetett a kormány ellen.

Fenyvesi Gábor hangsúlyozza ugyanakkor, hogy „az ellenállás ellenére az Orbán-kormány, felelősséget érezve az itt élő emberek életminőségének javítása érdekében, több mint 10 milliárd forint fejlesztési forrást biztosított a TOP-ból, már megítélt közel 12 milliárdot a TOP+ keretből, biztosított 1,5 milliárd forint szabadfelhasználású keretet, 1 milliárd forintot a Modern Városok Program tervezéséhez. Jelentős támogatást adott a salgótarjáni cégeknek, a civil szervezeteknek, közfoglalkoztatásra, a csődhelyzet elkerülésére.   

Mit tudott ebből kihozni a baloldal?

A Fidesz szerint Fekete Zsolt minden fejlesztés koordinálását átengedte a politikai vezetésnek, Molnár Károlynak, aki mögött ott állt, ott áll Huszár Máté. Szerintük ennek következménye a botrányos piacfelújítás, ahol 1,6 milliárd forintot költöttek el. Elment további 1 milliárd forint a Modern Városok Program előkészítésére úgy, hogy abból semmi nem valósult meg; nem lett semmi a tóstrand fejlesztéséből, ütőssportok házából és az atlétikai pályából sem.

„A TOP kereten belül elbukták a saját ötletüket is, a Bányamanó múzeumot, ahol a város közel 1 milliárd forint fejlesztési forrást veszített el úgy, hogy még a költségvetésből is vissza kellett fizetni több mint 70 millió forintot. Az elvesztegetett elmúlt 10 év a baloldal és a baloldali politikai vezetés, különösen Huszár Máté és Molnár Károly bűne. Ezzel a teljesítménnyel a város leszakadása tovább folytatódott” – zárta az értékelőt Fenyvesi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában