Múltidéző

2024.03.15. 13:46

Rendszerváltozás előtt és után: a Nógrád Megyei Hírlap tudósításai a március 15-ei ünnepségekről

Nemzeti ünnepeinkről különböző formákban megemlékezünk. A köztéri emlékhelyeken a községek elöljárói koszorúzással és beszédekkel tisztelegnek az események előtt, az iskolákban az egyes osztályok műsoraival emlékeznek a történésekre.

Molnár Máté Gál

Így van ez a március 15-i nemzeti ünnepünkkel is, ahol az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit elevenítjük föl. Természetesen, ahogy országosan, úgy megyei szinten is tudósítottak a napilapok a március 15-i ünnepségekről. De ezek a hírek más formában és terjedelemben jelentek meg a rendszerváltoztatás előtt és után. Így volt ez a Nógrád Megyei Hírlap esetében is, ahol ha összevetjük az 1984-es és 1994-es, tehát a 40 és 30 évvel ezelőtti tudósításokat, akkor szembetűnő a különbség.

A hírlap 1984-es tudósítása

Ha a Nógrád Megyei Hírlap rendszerváltoztatás előtti, 1984. március 16-i számát nézzük, akkor a március 15-i ünnepségekről és megemlékezésekről a következők mondhatók el. Az újság megemlíti, hogy Balassagyarmaton, Érsekvadkerten, Salgótarjánban, Pásztón és Nagyorosziban is tartottak március 15-hez kapcsolódó rendezvényeket. Természetesen az ünnepségeket összekötötték a szocializmus eszméjének megfelelő aktusokkal. Ilyen volt például, hogy Balassagyarmaton tartották a megyei forradalmi ifjúsági napokat vagy Nagyorosziban a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) vörös „vándorzászlaját” átadták.

Láthatjuk, hogy a rendszerváltoztatás előtti időkben a nemzeti ünnepeinkre eléggé visszafogottan emlékeztek meg, ráadásul a nemzeti identitás erősítése és a tényleges események helyett a szocializmus ideológiájának erősítését helyezték az előtérbe.

A hírlap tudósítása 1994-ből 

A hírlap 1994. március 15-i tudósításai merőben eltérnek a fentiektől. Ugyanis sokkal színesebb és sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a nemzeties jellegre. Ezt a március 15-i számon a címlapon elhelyezett trikolór kokárda is jelzi. Természetesen az újság itt is ír és közli a községi megemlékezéseket, mint például, hogy Balassagyarmaton megkoszorúzták a Petőfi-szobrot vagy Szécsényben a községi megemlékezés mellett, a Várkertben lovasbemutatóval tisztelegtek 1848/49 hősei előtt. Rétságon pedig konkrétan az itt zajlott harci eseményről emlékeztek meg.

Külön kiemelendő, hogy az előző korszakhoz képest már színvonalas előadások tarkították a megemlékezéseket és a beszédekben nagy hangsúlyt kapott történelmünk szempontjából március 15-e fontossága és tanulsága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában