Programajánló

2024.03.02. 07:37

Programok hada színesíti a hétvégét Nógrádban

Ismét egy programdús hétvége előtt áll szűkebb hazánk. Mátramindszenten szombaton közös falusi disznótoron röffenhetnek össze az érdeklődők, Balassagyarmaton mézédes programot tartanak az Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozó képében. Hollókőn a tavaszt köszönthetik az érdeklődők kiszézéssel, míg Bujákon ismét megemlékeznek Esterházy Jánosról.

Veres Edina

Disznótoron „röffenhet össze” Mátramindszent lakossága

A régi, falusi disznótorok hangulatát kívánják a településre idézni Mátramindszenten. Mint arról portálunk is beszámolt már: a község önkormányzata március 2-án, szombaton első alkalommal szervez közösségi disznóvágást. A Falusi összeRÖFFenés címet viselő program reggel 7 órakor vette kezdetét a polgármesteri hivatal udvarán. A jelentkező baráti társaságok saját szájuk íze szerint dolgozhatják fel a disznót, amiből hurka, kolbász, abált szalonna és tepertő is készül majd. A finomságokat a résztvevők együtt el is fogyasztják.

Mézlovagokat avatnak Balassagyarmaton a szlovákiai és a magyar méhészek találkozóján

Mézédes programra lelhetnek az érdeklődők Balassagyarmaton, az Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozón március 2-án szombaton 9 órától. A szlovákiai Ipolyszakálosi Ipolyvölgye Méhészszervezet és a magyar Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület által szervezett eseménynek a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad majd otthont. A rendezvényt Csach Gábor, a város polgármestere nyitja meg, majd azt követően szakmai előadások során bővíthetik a tudásukat az érdeklődők. A nap során felvonulnak a mézlovagok, majd az újakat fel is avatják, de kihirdetik a Mézescsupor című rajzpályázat eredményeit is. Emellett méhészeti eszközökkel ismerkedhetnek meg az egybegyűltek egy kiállítás és vásár keretében, de mézet és méhészeti termékeket is kóstolhatnak, illetve vásárolhatnak majd a nemzetközi méhésztalálkozó idején.

Tavaszköszöntéssel űznek telet Hollókőn

Tavaszköszöntéssel hagyják maguk mögött a lakosok a telet Hollókőn. Mint azt portálunk már korábban megírta: a kiszézők 14 órakor indulnak a Holló Jankó játszótértől a bábuval, és jó nagy zajt csapnak útközben, hogy elűzzék a hideg hónapokat. Végül a kiszebábut elégetik, amely szokással jelképesen is kiviszik a telet és a betegségeket is a községből.

Gazdát cserélhetek a feleslegessé vált növények és holmik a vanyarci bolhapiacon

Növényeket és használati tárgyakat cserélhetnek egymással a vanyarciak március 2-án, szombaton 9 és 12 óra között. Mint arról a Nool.hu is beszámolt: a helyi piactéren a növénybörze és bolhapiac során a lakosok elcserélhetik vagy odaadományozhatják valakinek azokat a növényeiket, amelyektől szívesen megválnának. Emellett porcelán, ajándéktárgyak, ruhanemű, vagy egyéb feleslegessé vált használati tárgyak elajándékozására, illetve eladására is lehetőség nyílik majd.

Szentmisét is bemutatnak Bujákon Esterházy János emléke előtt tisztelegve

Ismét fejet hajtanak Bujákon Esterházy János emléke előtt. Mint arról portálunk is beszámolt már: március 3-án, vasárnak a bujáki templom ad otthont az Esterházy-napnak. A program részeként 10 óra 45 perckor ismertetőt tartanak a hévízgyörki népviseletről. Ezt követően 11 órától szentmisét mutatnak be, ahol szentbeszédet mond Ambrogio Canavesi ferences szerzetes, illetve koncelebrálnak a szerzetesrend tagjai is. A rendezvény fényét a Haraszti ikrek is emelik majd műsorukkal, továbbá a liturgiát követően az Esterházy emlékhelynél tartanak koszorúzást, de fellép a Hévízgyörki Tánccsoport is.

Fekete-fehér zenés vígjáték filmkockái peregnek Somoskőújfaluban

Filmes vasárnapon kapcsolódhatnak ki az érdeklődők március 3-án a somoskőújfalui kultúrház klubtermében. A Petőfi Sándor Művelődési Ház osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy a filmvetítés során a Keleti Márton által rendezett fekete-fehér magyar zenés vígjáték, azaz a Mágnás Miskát tekinthetik meg a megjelentek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában