Egyet előre

2024.03.30. 15:25

Óraátállítás: hármat üt kettőkor – íme pár trükk a nógrádi szakembertől a könnyebb átálláshoz!

Idén március 31-én, azaz húsvétvasárnap – hivatalosan – hajnali 2 órakor 3-ra kell átállítani hazánkban, így Nógrád vármegyében is az időmérőket. Az óraátállítás az előnyei mellett megannyi negatív hatást gyakorol az emberekre. Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor segítségével összegyűjtöttünk néhány praktikát, amivel könnyebbé válhat a tavaszi óratekerés utáni átállás.

Veres Edina

Az órák átállításával kezdődik a nyári időszámítás

Forrás: MW

Fotó: Szendi Péter

Vasárnap hajnalban ismét tekernünk kell az órák mutatóin, méghozzá előre egy órával a tavaszi átállítás esedékessége miatt. Mindez azt jelenti, hogy hajnali 2 órakor lényegében 3 óra lesz, így a hét utolsó napján egy órával kevesebbet alhatunk majd.

A Világgazdaság a témával kapcsolatos cikkében úgy fogalmazott: az óraátállítás hasznossága máig kérdéses, ellenben kárt bizonyítottan rengeteget okoz. A részletek között rámutattak, hogy – egyes kutatások szerint – 30 százalékkal ugrik meg a halálos közlekedési balesetek száma az óraátállítást követően, a munkahelyi balesetek száma 6 százalékkal nőtt az átállítást követő első hétfő során, míg a tekerés utáni héten 29 százalékkal több szívroham, 8 százalékkal több agyvérzés fordult elő.

Portálunk is körbejárta már ezt a témát. Egy évvel ezelőtt például dr. Ferkó Attila salgótarjáni háziorvos arról számolt be portálunknak, hogy az óraátállítás hatásai között találjuk a fáradtságot, az aluszékonyságot és az idegrendszeri panaszokat, amik akár hetekig is eltarthatnak.

Jóval többet veszítünk, mint nyerünk az óraátállítással

Mindezt Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász szintén megerősítette érdeklődésünkre. Mint mondta: az óraátállítás nincs jó hatással az emberekre, megviseli őket, hiszen belezavar a külső- és belső órájukba is.

– Az óraátállítás lényegében beleszól a szervezetünk napi ritmusába, így például a hormonális folyamatokba is. Lényegében ez egy „mini jetlag”. Napjainkban lépten-nyomon hallhattunk például a melatonin nevű hormonról, amely az alvási ciklust irányítja, és a kiválasztása a fényviszonyoktól függ, mivel sötétben kezd el termelődni. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a mai kor emberét rengeteg stressz éri a mindennapok során, amire az óraátállítás mondhatni csak rátesz még egy lapáttal – fejtette ki Kovács Hetti, aki arra is kitért, hogy véleménye szerint a tavaszi állítás talán még a télinél is rosszabb, mivel ilyenkor az emberek a hideg évszak elmúltával kimerültebbek, sokuknál jelentkezik például vitaminhiány.

A salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász szerint az óraátállítás hatásai közé sorolható az álmatlanság, a kedvtelenség, az alvászavar, a fejfájás, a fáradékonyság, sőt, a kivételesen érzékeny embereknél még hányinger is előfordulhat. Hozzátette: habár nem törvényszerű, de a fent említett nehézségek a csecsemőket, a szépkorúakat, illetve a krónikus betegeket még érzékenyebben érinthetik. A salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász véleménye szerint jóval többet veszítünk, mint nyerünk az óramutatók előre-hátra állítgatásával.

Mit tehetünk az óraátállítás kellemetlen hatásai ellen?

Kovács Hetti hozzátette: kifejezetten az óraátállítás okozta tünetek miatt már ritkán keresik fel a kliensei, hiszen az időmérők mutatóit már hosszú évtizedek óta hajtjuk eggyel „előre vagy vissza”.

– Mondjuk úgy, hogy az emberek már hozzászoktak ahhoz, hogy állítani kell az órát, így valahogy igyekeznek túlélni és túltenni magukat az azzal járó negatív hatásokon. A szakirodalom szerint az alkalmazkodási idő négy és tizennégy nap között mozoghat, azaz előfordulhat, hogy valaki két teljes héten keresztül szenved az óraátállítás kellemetlen hatásai miatt – mondta Kovács Hetti, aki néhány, a „tünetek” enyhítése érdekében bevethető praktikát is megosztott olvasóiinkkal.

Mint mondta: a gyógynövényekből készült teák, így például a citromfű, a levendula vagy épp az orbáncfű teák segíthetnek átvészelni az óraátállítás alkalmazkodási periódusát, de érdemes lehet a melatonin készítményeket is fogyasztani ebben az időszakban. Emellett az óraátállítás negatív hatásai ellen az is jó megoldás lehet, ha az alvásidőnket már az állítás előtti napokban elkezdjük módosítani öt-tíz perccel korábbra vagy későbbre attól függően, hogy egyet előre vagy éppen hátra tekerünk a mutatókon.

Mikor lesz az utolsó óraátállítás Magyarországon?
Talán magától értetődő az is, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés: mikor várható az utolsó óraátállítás hazánkban? Mint azt a Mandiner megírta: az óraátállítás eltörléséről 2019 márciusában szavazott nagy többséggel az Európai Parlament. Az elfogadott javaslat szerint a tagállamoknak saját hatáskörben kell mérlegelniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e megtartani. A döntés utáni fejleményekkel kapcsolatban úgy fogalmaztak: az óraátállítás eltörlése sokad rangú kérdéssé vált, mivel kitört a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború, így az érdemi politikai és társadalmi párbeszéd el sem kezdődött. Zárásként hozzátették: nem várható, hogy a vita a közeljövőben érdemben napirendre kerül, így egyelőre marad a több évtizedes gyakorlat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában