Időveszteség

2023.03.25. 21:01

Nem hiányozna a nógrádiaknak az óraátállítás mozzanata

Vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára kell átállítani az órákat, ezzel megkezdődik a nyári időszámítás.

Gubányi Patrik

Megviseli a szervezetet az óraátállítás

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az óraátállításon egy évben kétszer is át kell esnünk, ami jócskán megterheli a szervezetünket, felborítja a bioritmusunkat. A szakemberek jelentős része a téli, vagyis az eredeti időszámítást támogatja. Az Európai Parlament négy évvel ezelőtt megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését. A legfrissebb információk szerint 2024-ben már nem kell bajlódnunk a mutatók tekergetésével, minden országnak a választott téli vagy nyári időszámításra kell átállni.

Akár hetekig is eltarthat a fáradékonyság és a rossz közérzet

– Az emberi szervezet 12 órás ritmusokban örvénylik, ha ez felborul, akkor megcsúszik a szinkron, ami fáradtságot, aluszékonyságot és idegrendszeri panaszokat eredményezhet. Teljesítőképességünk ez idő tájt csökken, így ne ekkor próbáljuk megváltani a világot. Fontos, hogy ez az állapot akár hetekig elhúzódhat, de nem megoldás rá az eszméletlen mennyiségű kávé fogyasztása, vagy különféle vitaminok használata – ismertette Ferkó Attila salgótarjáni háziorvos. 

Mit gondolnak a nógrádiak az óraátállításról?

– Az őszi óraátállítás sokkal jobban megszokott viselni. A tavaszit már nagyon vártam, rám nagyon pozitívan hat, felpörget és sokkal jobb a kedvem – jelentette ki Zeke Judit. A nógrádi lakos elmondta: ilyenkor szinte újraéled a téli punnyadásból, örülne, ha nyári időszámítás maradna a végleges. 

Balkó Tímea viszont a téli időszámítással jobban szimpatizál. – A fiatal és az idősebb szervezetet is jelentősen megterheli az idővel való játszadozás. Már előre tudom, hogy rettenetesen meg fog viselni, hogy korábban kell kelnem, kevésbé leszek produktív. A téli átállást jobban kedvelem, azt hiszem meg is válaszoltam miért: tovább lustálkodhatom. Az biztos, ideje lenne egy határozott döntés erről, valamelyiket el kellene engedni – tette hozzá.

Egyáltalán nincs hatással rám a változás, gyerekkorom óta így működik, természetessé vált – hangsúlyozta Verebélyi Ramóna. Hozzáfűzte: – A téli időszámítást jobban kedvelem, mivel akkor lecsendesül a világ, kicsit visszavonulhatok, bekuckózhatom. Szeretem, hogy olyankor hamar sötétedik. Annak viszont kifejezetten örülök, hogy közeledünk a nyárhoz, és kicsit hátra hagyhatjuk a szürke hétköznapokat – nyilatkozta a nógrádi fiatal.

Olvasóink eltörölnék

A Nool.hu olvasóit is megkérdeztük arról egy szavazásban, hogy hasznosnak tartják-e az óraátállítást, vagy inkább már azt várják, hogy eltöröljék ezt a mozzanatot. Nos, a szavazók többsége egyáltalán nem látja hasznát a mutatók tekergetésének, így ők örülnének neki, ha jövő évtől már nem kellene átállítgatni az órákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában