Pénz7

2024.03.13. 13:46

Növelték a tanulók pénzügyi tudatosságát a balassagyarmati tankerület iskoláiban

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák közül tizenöt intézmény csatlakozott az idei PÉNZ7-Pénzügyi-és Vállalkozói Témahéthez, amelyen a tudatos pénzkezelés és a kiberbűnözés is központi téma volt.

Lászlók Judit

A diákok a berceli iskolában is pénzügyekkel ismerkedtek

Fotó: Beküldött

– Vásároltak, intézték a hitelt és családi költségvetést is készítettek azok a diákok, akik az idei PÉNZ7-Pénzügyi-és Vállalkozói Témahéthez csatlakoztak a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák közül – mondta el portálunknak Nagyné Barna Orsolya. A Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója.

Kiemelt téma volt a pénzügyi tudatosság a kibertérben és a hitelezés 

– A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb pedagógus lelkesen készült a Pénz7-re, a diákok pedig a szívesen vettek részt a különböző programokon. Az idei témahét két kiemelt témája a pénzügyi tudatosság a kibertérben és a hitelezés volt. A március 4. és 8. között megrendezett programon a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák közül tizenöten vettek részt, amelyek online tananyagok felhasználásával, elsősorban matematika és közösségi nevelés keretein belül valósítottak meg ismeretterjesztő órákat. Ezen kívül népszerű volt a játékboltban való vásárlás, a családi költségvetés megtervezése, sok helyen előkerültek a játékpénzt tartalmazó társasjátékok is, és szinte mindenhol dekorálták az iskola faliúsjágját a témahéthez kapcsolódó alkotásokkal.

Pénzügyi szolgáltatásokkal is ismerkedtek 

Nagyné Barna Orsolya kifejtette továbbá, a Berceli Széchenyi István Általános Iskolában például a 7-8. évfolyamosok a bankkártyával, a bankszámlával, az online bankolással, és a mobiltelefonos applikációkkal ismerkedhettek meg, míg a Balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában a 3-4. osztályosok a „Megszolgált pénz” című mesét dolgozták fel. A Madách Imre Kollégiumban a „Gondolkozz és vállalkozz!” téma volt a középpontban, valamint közgazdász szakember bevonásával megismerkedtek például a tanulók a Diákhitellel is. A Rimóci Szent István Általános Iskolában idén a Pénzügyi életleckék keretén belül az Okosan a hitelekről tananyaggal, a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolában pedig a kamatos kamattal is foglalkoztak. A hetedikes diákok itt egy álomkerékpárt szerettek volna megvásárolni, és azt tervezték meg, hogy zsebpénzük hány százalékát kell megspórolni, azt melyik bankba és mennyi időre kell berakni, hogy elérjék a céljukat.

A pedagógusok részéről jók a témahét visszajelzései

– Fontos témákat hallgathattak meg a fiatalok vendégelőadók és banki szakembereknek köszönhetően többek között a kiberbűnözésről, az adathalászatról, és a biztonságos bankkártya használatról – hangsúlyozta Nagyné Barna Orsolya, aki szerint a pedagógusok visszajelzései alapján fontos szerepe van a témahétnek az oktatásban, valamint az így megszerzett tudás befektetés a jövőbe is, hiszen egy pénzügyileg tudatosabb generáció nőhet fel ezáltal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában