Beruházás

2024.03.30. 14:10

441 helyi lakos tiltakozik a nógrádi vár feljárójánál épülő piac ellen

Mint arról portálunk korábban beszámolt: a falu önkormányzata a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban tavaly 56 millió forintot nyert piactér kialakítására, ami a nógrádi vár feljárójánál valósult volna meg. A pályázat elérkezett a kivitelező kiválasztásához, azonban 441 lakos egy petícióban fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy a piac ott épüljön meg. Ezért egy új helyszínt keresnek a beruházásnak.

Nool.hu

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Nógrád önkormányzata a február 13-án megtartott képviselő-testületi ülésén tárgyalta a piac helyszíne körül kialakult helyzetet. A község honlapján megtalálható az ülésről készült jegyzőkönyv, amely szerint Varga Richárd, a község polgármestere ismertette: a pályázat elérkezett oda, hogy kivitelezőt tudnak választani a beruházás munkálatainak az elvégzésére.

„A piac áthelyezése más területre ebben a pályázati formában nem lehetséges, mert ennek a megvalósítása december 31. Nem is nagyon találtunk korábban olyan területet, ami a besorolás szerint vagy a rendezési terv szerint alkalmas lehet. Arra van lehetőség, hogy a testület úgy dönt, hogy nem épül meg a piac, és visszakerül az államnak a pénz. Azonban dönthet úgy is, hogy folytatódik a beruházás és a lakossági igények figyelembevételével megpróbálja azokat érvényesíten” – közölte a polgármester az ülésen.

A tiltakozó lakosok is megosztották az álláspontjaikat

Ezt követően az ülésen egy lakos amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy az épület nem fér el ott, ahová azt tervezték. Más pedig azt sérelmezte, hogy kevés információt kaptak a beruházással kapcsolatban, ezért megcélozta egy lakossági fórum létrehozását. Más valaki szintén azzal érvelt, hogy a tervezett épület túl nagy és a helyszín egyáltalán nem megfelelő. Egy újabb lakos pedig a gyönyörű természeti környezet megvédése érdekében kifogásolta a helyszínt. Bár az ülés során felmerült több másik helyszín is a beruházás számára, végleges megállapodás azonban nem született.

„Nógrád önkormányzatának képviselő-testülete jelen testületi ülésen nem választja ki a kivitelezőt a pályázathoz kapcsolódóan. Az áthelyezés lehetőségeiről a kettő hét múlva tervezett rendkívüli képviselő-testületi ülés keretében tájékoztatja a testületet. A lakosság ez idő alatt aláírásgyűjtésbe kezd a területi áthelyezés érdekében. A testület kéri a polgármestert, hogy az aláírásgyűjtésről is nyújtson tájékoztatást”– olvasható a jegyzőkönyvben.

Hatvan napon belül kellene egy új helyszínt találni

Aztán március 5-én megtartották a rendkívüli képviselő-testületi ülést, amelyen negyedik napirendi pontként szerepelt az ügy. Az erről készült felvétel megtekinthető az egyik legnagyobb videómegosztó oldalon is. Mint az ülésen kiderült: 441 helyi lakos írta alá azt a petíciót, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy a piac a nógrádi vár feljárójánál épüljön meg.

Végül az a határozat született, hogy a képviselő-testület a kivitelező kiválasztásáról szóló döntést 60 napra, azaz május 6-ig elhalasztja. Ezen idő alatt pedig az önkormányzat a lakosság bevonásával próbál majd olyan megoldást találni, amely nem veszélyezteti az önkormányzat gazdasági működését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában