Lezárás

2023.11.25. 16:17

Még egy évig biztos, nem nyitja meg kapuit újból a látogatók előtt a Nógrádi vár

Mint arról portálunk tavasszal beszámolt: a Nógrádi várnak több kritikus falszakasza is volt, amelyeknek állagmegóvása nem várhatott tovább. Ezért április 25-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. élet- és balesetveszély miatt teljes egészében lezárta a várat a munkák teljes körű elvégzéséig, október 31-ig. Azonban a tevékenységeket nem sikerült a kijelölt határidőre befejezni, így a lezárást egy évvel meghosszabbították.

Lászlók Judit

Omlásveszély miatt bezárt a látogatók előtt a nógrádi vár

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az MNV Zrt. a napokban ismét levélben tájékoztatta a nógrádi önkormányzatot arról, hogy az örökségvédelmi hatóság a Nógrádi vár karbantartási és veszélyelhárítási munkák elvégzésének határidejét  a társaság kérésére egy évvel meghosszabbította. Így a munkálatok teljesítésének új időpontja 2024. október 31-e lett.

Továbbá az MNV Zrt. a levelében újra megerősítette, hogy az örökségvédelmi hatósági eljárás alapjául szolgáló tartószerkezeti szakértői vélemény alapján az ingatlan látogatók fogadására alkalmatlan műszaki állapotban van és a biztonságos látogathatóságig lezárják azt. Továbbá egy területi gondok közreműködésével hetente két alkalommal ellenőrzik és dokumentálják – a lezárás érdekében épített – kerítés épségét, a figyelmeztető táblák hiánytalanságát. A többször megrongált kerítéselemeket pedig folyamatosan javítják, a kötelezés szerinti leesés elleni védelmet pedig végleges korlát kialakításával kívánják biztosítani a jövőben. 

Negatívan hat a településre

Varga Richárd, a község polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: sajnálják a kialakult helyzetet, azonban a lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a Nógrádi vár mihamarabbi újranyitása érdekében. 

– Bízom benne, hogy az MNV Zrt. minél előbb elvégzi majd a karbantartási és a veszélyelhárítási munkálatokat, ugyanis a Nógrádi vár lezárása negatívan hat a településünkre, a helyi vállalkozásokra, a turizmusra, de összességében az egész térségre is. A Nógrádi vár a vármegyénk és a településünk névadója, amit évente több ezer látogató keres fel. Éppen ezért úgy gondolom, mindannyiunk érdeke, hogy újra látogatható legyen – mondta Varga Richárd. 

A lezárás ellenére a látogatók megpróbálnak feljutni a várromhoz 

Az MNV Zrt. a levelében felhívta arra is az önkormányzat figyelmét, hogy a lezárás ellenére a látogatók alkalmanként megpróbálnak feljutni a várromhoz. Ennek megakadályozásában pedig kérte az önkormányzat együttműködését. 

– Sajnos hiába a lezárás, néhány embert ez sem tart vissza a Nógrádi vár látogatásától. Ezért ezúton is szeretném felívni mindenki figyelmét arra, hogy a vár nincs látogatásra alkalmas állapotban és balesetveszélyes. Kérek mindenkit, hogy a balesetek és a sérülések elkerülése érdekében tartsák be a szabályokat, és a lezárás ideje alatt ne látogassák a várat! – hangsúlyozta Varga Richárd, aki a helyi polgárőrség segítségét kérte a látogatók távoltartásában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában