Programajánló

2024.03.23. 11:30

Van már terved hétvégére? – Nézz bele Nógrád programnaptárjába!

Programokban gazdagnak ígérkezik a húsvét előtti hétvége szűkebb hazánkban. Több településen vehetik fel a kesztyűt az önkéntesek a szemetelés ellen, Kisbárkányban tojásfa állítással készülnek a húsvétra, míg Karancslapujtőn böjti játszóval teszik ugyanezt. Drégelypalánkon és Beczúrfalván passiójátékot mutatnak be.

Veres Edina

Kézműves foglalkozás is tarkítja a balassagyarmati vásárt

A legkisebbektől a felnőttekig találhatnak majd kedvükre való holmikat az érdeklődők március 23-án, szombaton 9 és 13 óra között a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A baba-mama börzén baba- és gyermekholmik, illetve játékok között válogathatnak a vásárlók, míg a gardróbvásár során az idősebb korosztály bukkanhat szívének tetsző darabokra. Az esemény kísérőprogramjaként reggelizőt és kézműves foglalkozást is tartanak.

Drégelypalánkon és Benczúrfalván is passiójátékot tekinthetnek meg a hívők

Passiójátékot mutatnak be Drégelypalánkon március 23-án, szombaton, 18 órától a község Szent Erzsébet-templomában. Az ingyenes előadást az egyházközség tagjai keltik életre játékukkal az érdeklődőknek. Hasonló esemény zajlik majd szintén szombaton Benczúrfalván, ahol 15 órakor a helyi Szent Antal Fogadalmi Keresztúton a Pro Arte et Natura Alapítványnak köszönhetően láthatják a látogatók a passiójátékot, amely Meskó Zsolt útmutatásai alapján Halasi Dániel rendezésében valósul meg.

Húsvét jegyében szerveznek termelői vásárt Keszegen 

Termelői vásár standjai lepik el március 23-án, szombaton, 16 órától a keszegi művelődési házat. A program során a vevők ízletes falatokra lelhetnek a helyi és környékbeli gazdáknak köszönhetően, de nem lesz hiány húsvéti portékákból sem. A szervezők a gyerekeknek húsvéti tojásfestéssel, kézműveskedéssel és arcfestéssel is kedveskednek, de az esemény látogatói egy húsvéti minifarmot is megcsodálhatnak majd.

Activity és gasztronómiai kincskereső színesíti a mátranováki játszóestet

Ismét megszervezik a már hagyományosnak nevezhető felnőtt játszóestet Mátranovákon, a Május 1. Művelődési Házban. Az esemény március 23-án, szombaton, 18 órakor rajtol el. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a korábbi alkalmakhoz hasonlóan az est első felében Activityt játszanak a résztvevők. Azt követően a gasztronómia kapja a főszerepet, mivel a program egy kincskereső játékkal folytatódik, amely során a csapatok minden állomáson egy recept újabb hozzávalóját szerezhetik be. Az alapanyagokból végül elkészítenek egy fogást, amit a szépen megterített asztaloknál közösen fogyasztanak majd el.

Tojásfát állítanak Kisbárkányban

Közösségformáló rendezvénnyel hangolódhatnak húsvétra a kisbárkányi lakosok március 23-án, szombaton, 14 órától. A település egyik lakója, Zsélyi Zoltán szervezésében a helyiek tojásfát állíthatnak a falu fenti buszmegállójában. A szervező arra kérte az érdeklődőket, hogy akinek lehetősége van rá, vigyen magával hímes vagy egyéb technikával díszített tojást, és helyezze fel azt a község fájára, amely így a település szép díszéve válhat a húsvéti ünnepek idején.

Családokat csalogató programmal köszöntik Bátonyterenyén a tavaszt

Tavaszköszöntő családi programokra és kézműves vásárra lelhetnek az érdeklődők március 23-án, szombaton a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központban. Az ingyenesen látogatható program 14 órától 18 óráig tart, amely idő alatt a gyerekek számára nyuszisimogató és bütykölde kínál majd kikapcsolódási lehetőséget.

A környezet tisztaságáért veszik fel a kesztyűt Vanyarcon, Nógrádsipeken és Jobbágyiban

Szűkebb hazánk három településén is szemétszedési akciót hirdettek erre a hétvégére. Így például nemes célt tűztek maguk elé a vanyarci civilek, akik húsvétig kívánják „tisztába tenni” a települést. A március 23-án, szombaton rendezett tavaszi nagytakarításban bárki részt vehet, az önkéntesek 8 óra 45 perckor gyülekeznek majd a helyi polgármesteri hivatal előtt. 

Az akció a tervek szerint 9 és 12 óra között zajlik, míg az eseményt közös ebéd zárja. Hasonló kezdeményezés zajlik várhatóan a vármegyénk másik részén, Nógrádsipeken is. Szintén szombaton a Szikra Teraszon gyülekezhetnek a természetbarátok, akik 10 órakor vághatnak neki szemétgyűjtő körútjuknak. A délig tartó megmozdulás végére a nógrádsipeki program résztvevői is egy közös ebéddel tesznek pontot. Jobbágyiban a szemétszedő akció gyülekezője 8 óra 45 perckor lesz esedékes az egyik helyi élelmiszer bolt előtt. Az eseményhez csatlakozók szombaton 9-12 óra között tehetik szebbé és tisztábbá a falut. Mind a három településen a szervezők biztosítanak zsákokat és kesztyűket az önkéntesek számára.

Böjti játszót tartanak Karancslapujtőn virágvasárnap alkalmából

Virágvasasárnapi böjti játszóba invitálják az érdeklődőket Karancslapujtőn. A település római katolikus temploma előtti téren, március 24-én, vasárnap – a szentmise után – 12 óra 50 perckor kezdődik majd a program, amely során a Mocsáry Antal Általános Iskola alsó tagozatos lánytanulói működnek közre. Az eseményt rossz idő esetén az iskola tornatermében rendezik meg.

Fehérszék jelenti a következő mátranováki kirándulás úti célját

Folytatódik a havonta megtartott közösségi kirándulások sora Mátranovákon március 24-én, vasárnap. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, a résztvevők 11 órakor vágnak neki a Május 1. Művelődési Háztól a közel öt kilométeres sétának. A túra célállomását Fehérszék, azaz a település egyik nevezetessége jelenti, ahol a kirándulókra – a szokásnak megfelelően – nyársalós kenyér és meleg tea vár majd.

Virágvasárnap tartják a felújítás utáni első istentiszteletet

A felújítási munkák után március 24-e, virágvasárnap az első alkalom, amikor a salgótarjáni evangélikus templom kinyitja kapuit. A 10 óra 30 perckor kezdődő istentisztelet során az újonnan megválasztott tisztségviselők beiktatását is megejtik. Ezt követően vasárnap este 18 órától árnyjátékos passiót tartanak a templomban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában