Megemlékezés

2024.03.16. 18:11

Megünnepelték Rétság várossá nyilvánításának évfordulóját, díjakat is átadtak

A várossá nyilvánítás harmincötödik évfordulójáról is megemlékeztek és elismeréseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából a rétsági központi rendezvényen.

Hegedűs Henrik

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében csütörtökön este Mezőfi Zoltán polgármester szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte, március tizenötödike az egyetlen vértelen forradalom hazánk történelmében, senki sem halt bele ezen a napon. Sőt, egyértelműen győztesnek tekinthető, hiszen a pesti megmozdulás is alaposan hozzájárult ahhoz, hogy V. Ferdinánd király 1848. április 11-én szentesítette az áprilisi törvényeket. Népképviseleti országgyűlés és felelős kormány alakult, létrejött az örökváltság, a császári udvar meghátrált. 

A polgármester azonban hozzátette, ami ezután következett, már egyáltalán nem diadalmenet. Az akkori erőviszonyok alapján semmilyen valóságalap nem volt a nemzeti függetlenség kivívására, a kisegér és az elefánt tipikus esete történt, a szép hazafias gondolat amint kiteljesült, máris fölösleges vérfürdőbe hajszolta bele az országot, a végén meg még az oroszok is bejöttek.
Végezetül egy idézettel rukkolt elő a szónok: „Fiam, jegyezd meg jól, az a pénz, ami nálunk van, nem a miénk. Ahhoz parasztjaink véres verítéke tapad. Éppen ezért időről időre vissza kell nekik juttatni” – ez a gondolat hiányzik a mai közgondolkodásból, zárta beszédét Mezőfi Zoltán.

A polgármester röviden kitért a harmincöt évvel ezelőtti jeles fejleményekre: Straub F. Brúnó, az Elnöki Tanács korabeli elnöke 1989. március 11-én látta el kézjegyével a Rétságot várossá nyilvánító dokumentumot, amit négy nappal később a Belügyminisztérium képviseletében a későbbi házelnök, Gál Zoltán hozott el Nógrádba. A három és fél évtizeddel ezelőtti feltételeknek Rétság tökéletesen megfelelt: rendelkezett az előírt középfokú intézményekkel és hatóságokkal, így a járási szintű hivatalrendszerrel, az egészségügyi központtal, térségi hatáskörű rendőrkapitánysággal, hivatásos tűzoltósággal és mentőállomással, ezek mindmáig erősítik a városi jelleget.

Az ünnepségen, amelyet műsorukkal színesítettek a helyi általános iskolások, a néptáncegyüttesek és a férfi kórus, elismeréseket is átadtak. A díszpolgári címet ebben az esztendőben a 2014 és 2019 között polgármesterként tevékenykedő Hegedűs Ferenc érdemelte ki, a Pro Urbe kitüntetést az egykori önkormányzati képviselő, Kotroczó Balázs, míg A város szolgálatáért díját Lontai Anita, a polgármesteri hivatal adóügyi munkatársa kapta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában