Programajánló

2024.03.16. 06:54

Március 15. után is akad néhány program Nógrádban, mutatjuk hol!

Ezen a hétvégén szűkebb hazánkban a programok legjava az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója körül zajlott, azonban akad néhány kivétel is. Salgótarjánban, a Tó-strandon ismét megszervezik a CAC nemzeti kutyakiállítást, míg Rákóczibányán keresztutat tehetnek meg a hívők a szentmise előtt. A hét utolsó napján a vállalkozó kedvűek Somoskőből indulva egy közel 14 kilométeres túrát teljesíthetnek Petőfi nyomában lépkedve.

Veres Edina

Több mint hétszáz kutya közül választják ki a legszebbeket a Tó-strandon

Ismét kutyacsaholástól lesz hangos a salgótarjáni Tó-strand területe, ahol március 16-án, szombaton az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete – a szokásosnál valamivel korábbi időpontban – szervezi meg a CAC nemzeti kutyakiállítást. Az idei kutyaszépségversenyre 760 négylábút neveztek be a tulajdonosok. Az egyesület portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a kiállítás a nagyközönség számára 9 óra 30 pertől látogatható. A megnyitót követően a bírálatok 10 órakor kezdődnek a kiállítási ringekben. Mint a közleményben írták, mivel az esemény még az óraátállítás előtt zajlik, így a díszkörben a programok fél órával hamarabb kezdődnek. Ennek értelmében az egyesület kutyaiskolájának bemutatóját 11 óra 30 perctől tekintheti meg a közönség, majd egy órával később elrajtol a helyszínen nevezhető hobbi és kedvenc kutyák szépségversenye. Végül 13 óra 30 perctől a megjelenteket a Best in Show kápráztatja majd el, amely program csúcspontját a kiállítás legszebb kutyáinak kiválasztása jelenti majd.

Keresztutat is tartanak a szentmisével egybekötve Rákóczibányán

Szombat délután a hitéletet gyakorolhatják a hívők a rákóczibányai templomban. A község Facebook-oldalán megjelent tájékoztatás szerint a településen március 16-án feketevasárnap alkalmából mutatnak be ünnepi szertartást, amely 14 óra 30 perckor keresztúttal indul.

Petőfi útját járhatják be a Somoskőből induló túra teljesítői

Idén ismét teljesíthetik a Petőfi Sándor emlékutat a mozgás szerelmesei. A program résztvevői március 17-én, vasárnap a Petőfi kunyhónál gyülekezhetnek 8 óra 45 perckor. Itt a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának diákjai kedveskednek előadásukkal a túrázóknak, akiket ezután Becsó Zsolt országgyűlési képviselő köszönt. Az esemény Facebook-oldalán olvasható tájékoztatás szerin az első állomáson a somoskőiek friss kenyérrel és aludttejjel látják vendégül a résztvevőket, akik 9 órakor teszik meg a hozzávetőleg 14 kilométeres táv első lépéseit. Somoskő után a következő megállót Eresztvény jelenti, ahol rövid zenei műsort hallhatnak a gyaloglók. Ezután a Salgó Hotelt elérve megkoszorúzzák a Petőfi domborművet, majd a túrázók a Dornyay turistaház érintésével érkeznek meg Salgó várához, ahol szintén az emlékezés virágait helyezik el a Petőfi emléktábla alatti kopjafánál. A résztvevők innen a salgóbányai parkoló felé veszik az irányt, ahol a Salgó Vár Egyesület és a Novohrad – Nógrád Geopark munkatársai forró teával és ennivalóval várják a csoportot. A hosszabb pihenőt követően a túrázók a Medves Hotel irányába indulnak tovább, majd a Szent István kápolna érintése után a Medves-fennsík felé veszik az irányt, amin áthaladva hozzávetőleg 14-15 óra körül visszaérkeznek Somoskőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában