Szentgyörgyi-napok

2024.03.02. 19:57

Kiss Gergely elárulta az olimpiai siker titkát a diósjenői diákoknak

A diósjenői Szentgyörgyi István Általános Iskola a napokban ünnepelte névadója 182. születésnapját. A Szentgyörgyi-napokra Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó is ellátogatott az intézménybe.

Lászlók Judit

Kiss Gergely szívesen fotózkodott is a gyerekekkel

Forrás: Beküldött fotó

Az intézmény honlapja szerint a Szentgyörgyi-napok első felvonásaként a művészeteké volt a főszerep. Az 5. és a 6. osztályos diákok előadták „Emil és a detektívcsajok” című színdarabot, majd a Mákvirág Nyugdíjasklub fánkokkal kedveskedett a tanulóknak. A Görömbő Kompánia népmesékből alakított táncos mesével kápráztatta el a diákokat és a pedagógusokat. A délelőtt egy rövid előadással ért véget, melyet Józsa Csaba pedagógus tartott Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról.

Mesés előadással kápráztatták el a gyerekeket
Forrás: Beküldött fotó

Az esemény ünnepi megnyitóján Berki Péter igazgató mesélt az iskola névadójának, Szentgyörgyi Istvánnak az életpályájáról és a Szentgyörgyi-napok hagyományairól. Köszöntőt mondott Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója is, aki beszélt tehetséges diákok felkarolásáról és képzéséről.

Rajz-és képzőművészeti pályázatot is hirdettek 

A megnyitón az „Erdeink, mezőink, kertjeink világa” rajzpályázat eredményeit is kihirdették. „Kalocsai Enikő a pályázatra olyan pályamunkákat várt, amelyben a diákok bemutathatják kötődésüket erdőkhöz, mezőkhöz, kertekhez, ahogyan Szentgyörgyi István is bemutatta naplójában, hogyan kötődik Diósjenő tájaihoz – olvasható az intézmény honlapján. Hozzáfűzték, a Szentgyörgyi vándordíjat idén a Rétsági Általános Iskola vihette haza. Az alkotásokból kiállítás is nyílt.

Olimpiai bajnok tartott előadást

A Szentgyörgyi-napok folytatásaként Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tartott előadást a gyerekeknek a sportolói pályafutásáról. 

„Elmesélte, hogy egy véletlen baleset miatt tanult meg úszni, ahonnan már csak egy lépés volt a vízilabdásokhoz csatlakozni. Az is érdekes volt, hogy míg a parton mindent jobb kézzel csinált, addig a vízben ballal kezdett el játszani – nem kis fejfájást okozva ezzel szüleinek. Szerencsére az edzője meggyőzte a szülőket, hogy ez nem fog a hátrányára válni , de erről a szerb, horvát, olasz, spanyol, orosz kapusok tudnának sokat mesélni...”– emelték ki az előadás egy részletét a beszámolóban.

A legendás vízilabdázó előadása azt üzente a gyerekeknek: „Keressétek meg, hogy miben vagytok tehetségesek, legyetek kitartóak, legyetek szerények, s ha elestek, akkor is álljatok fel, mert a földön fekve nem lehet tovább lépni!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában