Tavaszi tekerés

2024.03.24. 10:05

Kerékpáros szezon: mutatjuk a biztonságos bringázás szabályait

Kerékpárra pattan egyre több nógrádi. Sokan nem csak szabadidejükben ülnek nyeregbe, hanem a mindennapokban is két keréken közlekednek. Nem árt tisztában lenni azzal, mire kell figyelni a kerékpáros balesetek elkerülése érdekében. Mutatjuk a biztonságos bringázás szabályait!

Gulyás Edina

Tavasszal előkerül a kerékpár, egyre többen tekernek vele a mindennapokban is

Forrás: Shutterstock

A kerékpár főbb alkatrészeinek működését ajánlott alaposan ellenőrizni tavasszal, amikor több hónapos pihenést követően újra elővesszük azt. A kormányszerkezet, a fékek és a lánc, valamint a pedálok és nem utolsó sorban a gumiabroncsok állapotát is érdemes megvizsgálni. A törött, sérült alkatrészeket ki kell cserélni, a hiányzókat pedig pótolni kell a kerékpárokon azért, hogy biztonságosan lehessen azokkal közlekedni az utakon.

kerékpár, bicikli, bringa
A kerékpár főbb alkatrészeinek működését ajánlott alaposan ellenőrizni tavasszal
Forrás: Pexels

– Szaküzletekben, vagy szakszervizben segítséget kérhet, aki ezt nem tudja otthon elvégezni

 – tájékoztatta portálunkat Bárnai Kinga rendőr őrnagy, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára. – A tavaszi felkészítés része a kerékpár kötelező felszerelésének ellenőrzése és azok működőképességének vizsgálata is.

Mint mondta, az ajánlott védőfelszerelésről is érdemes gondoskodni, ilyen a fejvédő, a kesztyű, a könyök- és térdvédő, vagy a szemüveg. Fontos tenni a láthatóságért is: az évszaknak megfelelő színes ruházattal, fényvisszaverő eszközökkel, valamint láthatósági mellény viselésével.

A kerékpárosokra is számtalan szabály vonatkozik

Kerékpározni csak az erre kijelölt helyen, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad.

– Az útkereszteződésekben elhelyezett, az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák utasításait a két keréken közlekedőknek is maradéktalanul be kell tartani – hangsúlyozta a rendőr őrnagy. – Ugyancsak lényeges, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a bicikliről leszállva és azt tolva haladhat át a kerékpáros.  A gépjárművek mellett megfelelő oldaltávolságot kell tartani, figyelve azok holtterére is, ami megakadályozza, vagy csökkenti, hogy a sofőr lássa a járműve közelében mozgó másik közlekedőt. Különösen nagy veszélyt jelentenek az autóbuszok, teherautók, kamionok, amikor például jobbra kanyarodáskor mellettük, a holtterükben kerékpáros halad.

Kifejtette: a közlekedési szabályok ismerete ugyanúgy vonatkozik a kerékpárosokra is, mint a gépjárművezetőkre. Ezért tavasszal nem árt felfrissíteni tudásunkat. 

Több szakaszon is bővült megyénk kerékpárút hálózata

A bringázás egyre népszerűbb, így igény van arra, hogy a településeket ne csak autóutak kössék össze. Sokan nem csak sportolni és kirándulni indulnak két keréken, vannak, akik a munkahelyükig tekernek. Erre egyre többeknek van lehetősége, hiszen az elmúlt időszakban Nógrádban is bővült a kerékpárutak hálózata. Tavaly készült el 400 millió forintból a Salgótarjánt átszelő kerékpárút utolsó szakasza, így létrejött a város egészét észak-déli irányban átszelő kerékpárforgalmi hálózat. Szintén tavaly év végén adták át a Bátonyterenye és Szurdokpüspöki közötti kerékpárutat, ami elsősorban a munkába járást hivatott segíteni, azonban a turizmust is erősíti. Az elképzelés szerint a jövőben Salgótarjánból Hatvanig, onnan pedig egészen a Tisza-tóig is kerekezhetünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában