Összeköttetés

2024.03.21. 06:54

Ekkor történhet meg a kerékpáros híd alapkőletétele Ipolyvecénél

Újabb fontos lépéssel került közelebb a megvalósításhoz az Ipolybalog és Ipolyvece közti gyalogos és kerékpáros híd építése.

Hegedűs Henrik

Korábban beszámoltunk róla, hogy nemrégiben az Építési és Közlekedési Minisztériumban kormányzati tisztségviselők, az érintett települések önkormányzatainak vezetői, illetve Balla Mihály országgyűlési képviselő jelenlétében újabb egyeztetést tartottak a leendő és immár Szent István nevére keresztelt, Ipoly feletti összekötő kapocs kialakítása témájában. Ezúttal az ötletgazda, az ipolybalogi székhelyű Szent Korona Kórus tagja, Pászti Károly véleménye iránt kíváncsiskodtunk.

Barátjáról nevezik el az őrházat

Az átkelési pont létesítésének kiagyalója megkeresésünkre megerősítette mindazokat az információkat, amelyeket a közelmúltban egy felvidéki portállal osztott meg.

 Az eredetileg Szent Korona nevet kapott híd ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor néhai barátom és kórustársam, a COVID-fertőzésben később sajnálatosan elhunyt Svélecz Gyula gyógyulásáért imádkoztam

 – utalt a részletekre Pászti Károly. 
– Ő annak idején határőrként szolgált a térségben, és emlékére a pilléreknél a magyarországi parton felépítendő őrházat róla nevezzük majd el. Felkértem Pakucs Gergely építészhallgatót egy látványterv elkészítésére, amit meg is tett, de ez inkább csak egy gondolatébresztő elképzelés volt, mintsem konkrétum, így inkább a Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár változata lesz megvalósítható, némileg egyszerűbb kivitelben, könnyűfém szerkezettel, alumínium ráccsal borítottan. Személy szerint nagyon örülök, hogy ez az egyeztetés megtörtént, most már valóban belátható időn belül valósággá válhat az álmunk.

Örül az egyeztetésnek

Az ötletgazda hozzátette, teljes mértékben elfogadja Balla Mihály ajánlatát a Szent Istvánra történő átkeresztelésre, hiszen Ipolybalog ezer szállal kötődik az Árpád-ház történetéhez, és első királyunk volt a dinasztia alapítója. 

 A beruházásról, hogy bekerüljön az állami keretprogramba, a kormánynak kell döntenie idén június 30-ig. Amint megszületik a végleges határozat, elindulhat a közbeszerzési pályáztatási eljárás előkészítése, majd kiírása és lefolytatása, reményeink szerint még ebben az esztendőben

 – emelte ki.

Pászti Károly hangsúlyozta, nagyon boldogak lennének, ha a sikeres pályáztatást követően az eredetileg kigondolt időpontban, az ipolybalogi Szent Korona ünnephez kapcsolódva, 2026. augusztus 2-án lefektethetnék a Szent István-híd alapkövét, amivel párhuzamosan az Ipolyvecére vezető három kilométeres kerékpárút kialakítása is megkezdődhet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában