Programsorozat

2024.03.24. 13:51

Internet Fiesta: a salgótarjáni könyvtárban is körbejárták az MI témáját

Az Internet Fiesta-hoz kapcsolódó programokra bukkanhattak az olvasók a napokban a Balassi Bálint Könyvtárban, illetve az intézmény online felületén.

Veres Edina

Az Internet Fiesta-hoz kapcsolódó programokra bukkanhattak az olvasók a napokban a Balassi Bálint Könyvtárban

Forrás: Pexels/Illusztráció

A napokban rajtolt el hazánkban az Internet Fiesta című kezdeményezés, amelyhez a Balassi Bálint Könyvtár is csatlakozott. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség több mint két évtizeddel ezelőtt hívta életre a programsorozatot, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A szövetség honlapján az esemény témáját érintően úgy fogalmaztak, hogy a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásának társadalmi hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről napjainkban sok vita zajlik, így egyesek Pandóra szelencéjeként, mások bőségszaruként tekintenek rá. Mint írták, 

erre a kettősségre kívántak reflektálni az idei programsorozat címével is, amely úgy hangzik: 25. Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem.

Salgótarjánban is zajlottak programok

A Balassi Bálint Könyvtárban is zajlottak foglalkozások mind személyes jelenléttel, mind virtuális platformon. Egészen március 27., szerdáig például a salgótarjáni székhelyű bibliotéka látogatói az MI-vel foglalkozó könyveket tekinthetnek meg egy kiállítás keretében, amely tárlat Az intelligens mesterséges intelligencia – A mesterséges intelligencia jövője címet viseli. Szintén ebben az időtartamban az érdeklődők Gondosóra-pontot is találnak a könyvtárban, ahol az intézmény munkatársai segítenek a regisztrációban. 

Emellett csütörtökön és pénteken meghívott iskolai csoportok tehettek utazást a technológiai csodák világában, miközben a fiatalok létrehozhatták a saját robotjukat. A pénteki Internet Fiesta-s programot egy évfordulókkal kapcsolatos online Ki mit tud? játék színesítette. A hétvége is tartogatott izgalmas feladatokat a könyvtárbarátok számára. Így például szombaton egy online formájú könyvajánlót kaphattak a bibliotékából a Mi is az a mesterséges intelligencia? témájában, míg vasárnap Tarjáni Tili-Toli címmel képeslap-kirakóra bukkanhattak az érdeklődők az intézmény virtuális oldalán. 

Különleges információk

Mindemellett március 28-ig a Balassi Bálint Könyvtár honlapjának látogatói a mesterséges intelligenciával kapcsolatos különleges információkról tudhatják meg online formában, hogy hallottak-e már róluk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában