Megemlékezés

2024.03.05. 15:10

Gyász: meghalt Pásztó egykori főépítésze

Elhunyt a napokban a modern építészetet újraalkotó tervező, a 20. század építészetének egyik legjelentősebb alakja, Vadász György – adták hírül a Magyar Építők oldalán.

Nool.hu

Mint fogalmaztak: a Kossuth-, a Ybl-, a Prima Primissima- és a Steindl Imre-díjas építész, DLA egyetemi tanár, a Nemzet Művésze életének 92. évében, március 3-án távozott közülünk.

A Magyar Építők oldalán felidézte: Vadász György 1957-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem építész karán, ahonnan a Budapesti Városépítési Tervező Vállalathoz, azt követően pedig az Ipartervhez került. A művész 1958. és 1961. között elvégezte a Magyar Építőművészek Szövetsége mesteriskoláját, ahol olyan oktatói voltak, mint Szendrői Jenő, Böhönyei János, Weichinger Károly és Dávid Károly.

Hozzátették: a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat osztályvezetője, a Magyar Építőművészek Szövetsége mesteriskolájának tanára, a Budapesti Városszépítő Egyesület vezetőségi tagja, illetve Baja és Pásztó főépítésze is volt. A Magyar Építők arra is kitért, hogy 1984-ben ő tervezhette a XLI. Velencei Biennálé installációját Varga Imre szobraihoz. 1985-ben pedig címzetes egyetemi tanári rangot kapott, majd 1990 decemberében alapította a Vadász Építész Stúdiót, ami hamar a rendszerváltás utáni időszak egyik legjelentősebb építészirodája lett.

A Nemzet Művészének emléke előtt Pásztó önkormányzata az intézmény épületére tűzött fekete zászlóval tiszteleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában