Változó világ

2024.03.01. 11:19

Egyre népszerűbb a nógrádi idősebb korosztály körében is az okostelefon használata

Megfigyelhető, hogy a mindennapjainkat teljes egészében a digitalizáció, az internetes világ uralja, és olyan szorosan behálózza az életünket, hogy abból menekülni is szinte lehetetlen. Bartus Gábor, a salgótarjáni telefonos szaküzlet vezetője szerint Nógrád vármegyében az idősebb korosztály még mindig elutasítja az internetet, a mobiltelefonokat, és inkább a régi, jól bevált rendszer hívei.

Sipos Nina Vivien

Egyre szélesebb körben terjeszkedik az információtechnológia, mi pedig kénytelenek vagyunk igazodni az új rendszer kihívásaihoz. Azokat az ügyeket, amelyeket eddig személyesen kellett a hivatalokban elintézni, már könnyedén megtehetjük otthonunk kényelméből, az e-közigazgatási felületeken, sőt, még a számlákat is egy egyszerű mozdulattal kifizethetjük a telefonunkra letölthető applikáción keresztül. Szokatlannak számít már, ha valahol nincs internet, és még be van kötve a vezetékes telefon, az viszont egyértelmű, hogy mindenki zsebében található egy készülék, amin az internet is naprakészen működik.

Mint arról a Teol.hu is beszámolt honlapján: az idősebb korosztály az, amely ragaszkodik az otthoni, vezetékes telefonokhoz, illetve a nyomógombos készülékekhez. Az 1950-es évektől születettek és a náluk idősebbek egyértelműen elutasítják a mobiltelefont, az internetes világot. Ők nem szeretik, ha akkor zavarják őket, ha nincsenek otthon. Ennek ellenére meg van az a réteg, amely újítani akar, és hajlandó megtanulni az új okoseszközök csínját-bínját.

Vezetékes vagy mobil?

Bartus Gábor, a salgótarjáni Bar-Tel GSM mobiltelefon szaküzlet vezetője portálunk érdeklődésére elárulta: tapasztalatai szerint a 65 és a 70 év feletti korosztályba tartozó idősek még mindig a nyomógombos készülékeket keresik javarészt, és ugyan kevésbé jellemző a vezetékes telefon használata 2024-ben, de még mindig akadnak olyan lakosok, akik a régi rendszert, és a bevált eszközöket preferálják.

– A 65 év feletti idős emberek még mindig inkább a nyomógombos telefonokra orientálódnak, mivel azok könnyebben kezelhetők, tehát nagyobbak a készülékek billentyűi, esetleg a képernyőjük is – mondta Bartus Gábor, hozzáfűzve: – Véleményem szerint Nógrád vármegyében kezdenek jobban megbarátkozni a szépkorúak az újdonságokkal, és egyre szívesebben merülnek el ebben a digitális világban, amiben élünk.

Kiemelte: a 65 év alattiak hamarabb vásárolnak okostelefont mint idősebb társaik, akik az 1950-es évek előtt születtek. Igaz, szükségük lehet némi támogatásra, hogy megtanulják, megismerjék a mobiljuk különféle funkcióit és boldogulni tudjanak vele, de családtagjaik, vagy akár egy telefonos szaküzlet munkatársának segítségét is bátran kérhetik ennek kapcsán.

Félnek átállni az okostelefonokra az idősek?

Bartus Gábor kitért arra is, hogy az internetes világ és az új mobilok elutasítása mögötti ok a félelem lehet.

– Az idősebbek még abban az időben születtek, amikor nem létezett sem telefon, sem internet, így ők ragaszkodnak az általuk megszokott dolgokhoz. Egyrészt a korszerűsítéstől félhetnek, hogy folyamatosan változik a társadalmi norma, másfelől pedig attól tarthatnak, hogy nem fogják tudni rendeltetésszerűen használni a készüléküket és elrontanak benne valamit – mondta a telefonos szaküzlet vezető, hozzátéve: – Ezektől szerintem nem kell félniük, hiszen normális, hogy változik a világ. A telefonjuk kiismerésében, beüzemelésében pedig bátran támaszkodhatnak egy szakember, vagy családtagjuk, esetleg unokájuk segítségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában