Szigorítás

2024.03.10. 15:38

Betilthatják a telefonhasználatot az iskolákban – Nógrádban is meglépik?

Az utóbbi időben több környező országban is bevezették a okoseszközök betiltását az oktatási intézményekben, arra hivatkozva, hogy mobilok nélkül jobban tudnak koncentrálni a diákok, illetve a teljesítményüket is látványosan növeli a megkötés. Szluka Pálné, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium igazgatója osztotta meg a témával kapcsolatos meglátásait portálunkkal.

Sipos Nina Vivien

Az UNESCO 2023-as Global Education Monitoring Report-ja a mobiltelefonok használatának a teljes betiltását javasolja az oktatási intézményekben. A szervezet szerint világszerte az országok közel egynegyede tiltotta már be a telefonozást, a közelmúltban pedig a szlovák oktatásügyi miniszter jelentette be, hogy az alsó tagozatosoknál fogják bevezetni ezt a szigorítást. A további részletekről egy minisztériumi rendelet is megjelent Szlovákiában.

„Az eset nem példa nélküli: Angliában több iskolaigazgató is betiltotta már a mobiltelefon-használatot, miután a brit oktatási minisztérium egy nem kötelező iránymutatásban tett erre vonatkozó javaslatokat az intézményeknek. A tiltást bevezető iskolák arról számoltak be, hogy mobilok nélkül a diákok jobban koncentrálnak a tanulásra, javul a magatartásuk, ezáltal pedig a tanárok dolga is egyszerűbb lett” – olvasható a Ripost honlapján.

Mi a helyzet itthon, Nógrád vármegyében?

Manapság teljesen normálisnak számít, hogy a gyerekek mobiltelefonnal a zsebükben járnak iskolába, és azt a tanulás miatt használják is az órákon – természetesen tanári felügyelet mellett –, hiszen a legtöbb tanterv már a telekommunikációs eszközökre építkezik Magyarországon. A diákok rendszeresen veszik igénybe a Google Classroom, a KRÉTa, a zanza.tv és egyéb, az oktatást elősegítő felületek szolgáltatásait, ráadásul olykor pedagógiai elvárás is, hogy az előbb felsorolt alkalmazásokat használják a tanulók információszerzés gyanánt.

Szluka Pálné, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium igazgatója elmondta: egyelőre nem került szóba a tantestületi megbeszéléseken az okoseszközök betiltása, vagy részleges korlátozása az iskolában, illetve még szeretnének várni ennek megtárgyalásával, ameddig csak lehetséges. Portálunk érdeklődésére kifejtette: a tanórákon határozottan nem használhatják a telefonjaikat a diákok, kivéve, ha arra kérik őket a pedagógusok, hogy keressenek meg valamiféle információt, amivel egyrészt interaktívabbá tehetik a tanulókat, másfelől pedig a tudásukat is bővíthetik a gyors adatszerzés révén.

– Szerintem az informatika rohamos fejlődése hozta magával azt, hogy elterjedtek a mobilok és az internetes felületek alkalmazása az oktatás területén is. Azt szokták mondani, hogy mi pedagógusok éjjel-nappal nevelünk. Amint belép a gyerek az iskolába, mi már "rögtön" oktatjuk őket. Törekszünk arra, hogy a megfelelő és korrekt telefonhasználatot is megmutassuk nekik, hogy miképpen kell felelősségteljesen rákeresni és kikutatni adatokat – közölte Szluka Pálné, hozzátéve: – Ma már például QR-kódok vannak a tankönyvekben, a szöveggyűjteményekben, amelyeket a telefonnal beolvasva a diákok meghallgathatják egy előadótól az adott verset, amit éppen tanulunk. Tehát, amikor olyan rendhagyó lehetőség van a tankönyv és a tananyag szempontjából, hogy érdemes használni a mobilt, akkor persze engedélyezzük nekik rövid ideig, de folyamatosan semmiképpen sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában