Március 15.

2024.03.14. 14:20

Az 1848-ban megfogalmazottak ma is érvényesek, a forradalom hőseire emlékeznek Nógrád-szerte

A hagyományoknak megfelelően idén is a bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthont az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett városi megemlékezésnek.

Gulyás Edina

Március 15. alkalmából tartott ünnepi megemlékezés a Kisterenyei Kossuth Lajos általános iskolában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az ünnepséget a diákok műsora nyitotta meg, amiben a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai is közreműködtek. Nagy-Majdon József polgármester beszédében megköszönte az iskola közösségének, hogy évről-évre színvonalas előadásukkal teszik méltóvá az eseményt a megemlékezésre.  

– A magyar nemzet minden évben megünnepli egyik legnagyobb történelmi eseményét. 1848-ban forradalmi láz söpört végig Európán, de bátran mondhatjuk: a magyar forradalom és az azt követő szabadságharc volt a legmeghatározóbb az egyetemes történelemben – hangsúlyozta Bátonyterenye polgármestere.
Hozzátette: a forradalmi eszméket olyan erő tüzelte, olyan hatalmas szabadság utáni vágy, mely nem tántorította el a forradalmárokat a túlerőben lévő császári seregektől sem. Tudták, hogy mit kockáztattak, tudták, hogy mivel fizethetnek. A legdrágábbal: az életükkel. Ennek ellenére sem hátráltak meg a haza és a magyarság előremozdítása érdekében.

Nagy-Majdon József polgármester beszéde a Kossuth Lajos általános iskolában Nagy-Majdon József polgármester
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

–  A forradalom nem győzött, mégis eredményeket ért el. A magyar emberek, szerte a világban, március 15-én kokárdát tűznek a szívük fölé. Azok előtt a hősök előtt tisztelegve ezzel, akik a szabadságharcban harcoltak. Olyan hősök ők, akik nem nyerhették meg a harcot mégis győztek és Magyarország is győzött általuk. Kivívták a nemzet tiszteletét és beírták nevüket a magyar történelembe – fogalmazott a polgármester, aki arra is kitért: hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz és a szuverenitáshoz. Ezek az értékek ma is fontosak. 

Csak összefogással lehetünk eredményesek

– A forradalom megerősítette: csak összefogással lehetünk eredményesek. Meggyőződésem, hogy ez ma is igaz, csak együtt tehetjük hazánkat eredményessé. Ha ma is az 1848-ban megfogalmazott értékek szerint élünk – nemzet, béke, szabadság és egyetértés – akkor olyan országot teremthetünk ahol érdemes élni, dolgozni és családot alapítani – húzta alá a polgármester. 

A megemlékezés végén átadták a Márciusi Ifjak Vándorkupa verseny idei nyertesének a serleget, amit ebben az évben a II. János Pál Pápa Katolikus Általános Iskola csapata vihetett haza. Végül megkoszorúzták az iskola udvarán elhelyezett Kossuth Lajost ábrázoló szobrot is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában