Vetési Varjak

2024.02.22. 13:50

Megkezdték a varjúfészkek eltávolítását Balassagyarmaton

Balassagyarmaton is évek óta gondot okoz a vetési varjak jelenléte: hangosak és rengeteget piszkolnak. A közelmúltban Csach Gábor, a város polgármestere és Frankó Viktória önkormányzati képviselő kezdeményezésére jóváhagytak egy új eljárásrendet, melynek köszönhetőn az önkormányzat a napokban már megkezdte a varjúfészkek eltávolítását az érintett területekről.

Lászlók Judit

Gondot okoznak a varjak Balassagyarmaton

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Frankó Viktória önkormányzati képviselő a portálunk érdeklődésére elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt kapcsolódott be a vetési varjak okozta problémák megoldásának keresésébe, ugyanis ő is olyan helyen él, ahol a varjúkolónia gondot okoz. Emellett számos panasz érkezett hozzá a lakóktól a vetési varjakkal kapcsolatban.

Jóváhagyták a balassagyarmati kezdeményezést

– A probléma megoldása nem egyszerű, ugyanis a korábbi rendelet szerint csak február végéig lehetett a fészkeket eltávolítani és a riasztást elvégezni. Azonban a fészekrakási idő tavasszal kezdődik – mondta Frankó Viktória. 

Hozzátette: – Ezért Csach Gábor polgármesterrel a hatóságoknál kezdeményeztük a fészkek eltávolításának és a riasztás időszakának kitolását. Júliusban részt vettünk egy tárgyaláson Balczó Bertalan természetvédelmi helyettes államtitkárral, amelynek során kértük, hogy a szeptember-február közötti fészekrakás zavarási lehetőségét indokolt esetben és egyedi engedéllyel tolják ki április végéig legalább az oktatási-nevelési, az egészségügyi-szociális intézmények, a piacok területén és az emeletes lakóházaktól 30 méterre elhelyezkedő fák esetében. Balczó Bertalan végül ígéretet tett arra, hogy törvénymódosítás nélkül egy miniszteri utasítással is meg lehet ezt oldani.

Frankó Viktória hangsúlyozta, miután elvégezték a további szükséges feladatokat, dr. Nagy István agrárminiszter tavaly december 20-án jóváhagyta a vetési varjak városi zavarásával kapcsolatos új eljárásrendet.

Hat területről kezdték meg a fészkek eltávolítását

– Az önkormányzat február 15-ig megkérte a szükséges engedélyeket a Nógrád Vármegyei Kormányhivataltól a városban azokra a fákra és annak területeire, ahol szeretnénk elvégezni a riasztásokat és a fészekeltávolításokat. Az önkormányzat engedélyt kért az Erdélyi József utcában, a Szontágh Pál utcában, az Ipolypart utcában, a Kis Árpád Általános Iskola udvarán, a város piaca előtt, a Palóc liget Ady Endre úti bejáratánál, valamint a Május 1. út és Blázsik Károly utca kereszteződésében lévő platánfasorokra – mondta Frankó Viktória, hozátéve: 

– Ebből a Szontágh Pál utca – ami az egyik legkritikusabb terület, hiszen közel 120 lakást érint és itt található a kórház – és az Ipolypart utca kérelmét elutasították. Azonban a Szontágh Pál utca esetében újabb kérelmet nyújtottunk be közegészségügyi okokra hivatkozva, amit végül elfogadtak.

A napokban már elkezdődött az engedélyezett területeken a fészkek eltávolítása. Amennyiben a varjak újraraknák a fészkeket, az önkormányzatnak lehetősége van egészen április 30-ig folytatni a riasztásokat és a fészkek eltávolítást is.

A lakosság segítségét kérik a riasztásban 

Frankó Viktória végül rámutatott arra is, hogy a vetési varjú intelligens állat, megszokta az emberek közelségét, és ha észreveszi, hogy az alkalmazott hanghatás semmilyen veszéllyel nem jár számára, akkor nem foglalkozik vele. Ezért arra kérik a lakosságot, hogy különböző hanghatásokkal végezzenek maguk is riasztásokat annak érdekében, hogy a varjak ne építsék újra a fészkeket és máshol keressenek új élőhelyet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában