Vadkár

2024.02.19. 15:36

Hogyan előzhetők meg a vadkárok? – körbejárták a témát a szécsényi fórumon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád Vármegyei Szervezete a vadkármegelőzés témáját járta körbe hétfői fórumán a szécsényi művelődési központban. A téma aktualitását is mutatja, hogy az eseményre szép számban gyűltek össze az érdeklődők.

Lászlók Judit

A kamara azon dolgozik, hogy minél hatékonyabban enyhíteni tudja a vadak okozta károkat

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A fórumot Csáki Balázs, a NAK vármegyei elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, nagy öröm számára, hogy sokan eljöttek a rendezvényre, ami bizonyítja, hogy mennyire aktuális a fórum témája. 

A fórumot Csáki Balázs, a NAK vármegyei elnöke nyitotta meg
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Mindenképpen szeretnénk rávilágítani arra, hogy hosszútávon a vadgazdálkodás és a gazdálkodás is akkor lesz eredményes, hogyha együttműködünk, megosztjuk egymással a gondolatainkat, ha kialakítjuk azt a képet a modern valóságról, amit mind a ketten látunk és ezeket el tudjuk fogadni, így a szereplők lépéseket tudnak tenni a saját házuk táján. Azaz a gazdálkodó megismeri, hogy mik az ő kötelezettségei és lehetőségei a vadgazdálkodás segítésében, illetve a vadgazdálkodó is felismeri, hogy neki milyen kötelezettségei és lehetőségei vannak a vadgazdálkodás terén – mondta Csáki Balázs, aki szerint az elmúlt időszak tanúsága, hogy a vadgazdálkodást sokszor vadászatként értelmezik, azonban fel kell ismerni, hogy a jogok mellett kötelezettségek is vannak.

Mit tehetünk, ha kárt okoztak a vadak?

– Azzal a célkitűzéssel vágtunk neki a konferenciának, hogy egy kulturált hangvételű előremutató rendezvényt tartsunk annak érdekében, hogy minél kevesebb összeütközés legyen a vadászati szakma és a vadgazdálkodói szakma között. Ugyanakkor a gazdálkodó, az agrár vállalkozó segítséget kapjon abban a témában, hogy pontosan milyen feladataik vannak, miket kell betartaniuk és, ha esetleg bekövetkezik a vadkár, akkor milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, hogy tudják érvényesíteni ezt a vadkárt – mondta Csáki Balázs.

Országos kezdeményezést indítanak

Kitért arra is, hogy a NAK szeretné a jövőben segíteni a gazdálkodókat, a tagjait. Így amennyiben úgy keletkezik vadkár számukra, hogy annak elkerülése érdekében mindent megtettek, akkor ezt a NAK valamilyen formában megelőlegezve, átvállalva segítséget nyújtson a gazdálkodóknak abban, hogy a vadkár megtérüljön. Továbbá a peres eljárásban is szeretne valamilyen formában részt venni és terhet levenni a gazdálkodók válláról. 

Mint mondta, az elképzelés itt született meg Nógrád vármegyében, és nagyon büszke arra, hogy egy országos kezdeményezésnek az elindítói lehetnek. A NAK jelenleg is vizsgálja a témát, úgyhogy a kockázatok a részükről is kezelhetőek legyenek. Végül hangsúlyozta, közös érdekük, hogy beszéljenek ezekről a problémákról és közös megoldást találjanak. 

A vadkármegelőzés lehetőségeiről Zám Zalán, a Nógrád-cserháti tájegység fővadásza tartott előadást
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Előadásokat hallhattak
Ezt követően a vadkármegelőzés lehetőségeiről Zám Zalán, a Nógrád-cserháti tájegység fővadásza tartott előadást. Bakó Tamás igazságügyi vadkárszakértő ismertette a vadkárbecslés módszereit és menetét. Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza beszámolt a gyakorlati tudnivalókról a vadkárbejelentéshez kapcsolódóan. A rendezvény végén a jelenlévők felmerülő kérdéseire is válaszoltak a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában