Gyógyszerhiány

2024.02.23. 11:23

Sok a beteg, több gyógyszer hiánytermék a nógrádi patikákban

Inzulin, antibiotikum, vérnyomáscsökkentő. Sok közös nincs az előbb felsorolt készítményekben, talán csak az, hogy akadozik a gyógyszertári ellátásuk.

Gulyás Edina

Napjainkban influenzaszerű megbetegedésekkel keresik fel legtöbben a patikákat. Dr. Ádám György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke, a balassagyarmati Szent György Gyógyszertár vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a vírus nem válogat, a gyermekeket és felnőtteket egyaránt megbetegíti. 

Támad az influenza és sok más is

Az influenza egy veszélyesebb betegség, ami magas lázzal és erős izomfájdalmakkal jár, olyan mintha izomlázunk lenne. Erősen legyengíti a beteget, s ezért is jönnek a szövődmények, társult betegségek. Az idősebb, több más betegségben szenvedőket nagyon megterheli. A rettegett 19-es koronavírus veszélyesebb változatai visszavonultak, mára a látszólag ártalmatlanabb uralkodik. Ám, ha egy beteget több vírus és baktérium is megtámad, elfajulhat a helyzet, méghozzá gyorsan.

– Aki a megelőzésben gondolkodik, az vitaminokat szed, erősíti magát, úgy gondolom helyesen és ezt több kutatás is megerősíti. A gyógyteák is kelendőek, sokat segíthetnek. Ha valakit legyengített a vírus, az fogékonyabb a baktériumokra is, ezért többen bakteriális felülfertőzésben is szenvedhetnek. Erre írnak az orvosok antibiotikumokat

 – fogalmazott dr. Ádám György. – Sokan visznek torokfertőtlenítőket és orrcseppeket, orrspray-t is ebben az időszakban. Bár nyári betegség, de most viszonylag többen szenvednek hasmenéses tünetekkel is. Nekik hasfogókat javasolunk.

Szükség lehet B-tervre!

A szakember arra is kitért: 

mindig voltak és most is vannak hiánycikkek a készítmények között.

 Létezik olyan hatóanyag, melyet csupán egy indiai gyár állít elő. Ha ott valami baj van, akkor egy ilyen tartalmú gyógyszer sem kapható egyetlen gyártótól sem. Az inzulinokkal kicsit más a helyzet. Mivel az Amerikai Egyesült Államokban ezek tízszer annyiba kerülnek, mint máshol, a gyártók inkább ott adják el a termékeket. Ráadásul rájöttek, hogy ezek némelyike jó fogyasztószer, az USA-ban pedig rengeteg az elhízott ember. Emiatt sok országban hiánycikk lett az inzulin. 

– Az első áldozat Kanada volt, ahonnan azonnal elvitték az inzulinokat, teketória nélkül, mert pár kilométerrel odébb 200 helyett 2000 dollárt kaptak minden egyes dobozért. Más esetekben gyártási problémák léptek fel. Ha valakinek gondot jelent, s erősen fogyóban az inzulin készlete, ajánlott szakorvoshoz fordulnia egy B-tervvért! Tegyük ezt meg idejekorán – hívta fel a figyelmet a gyógyszerész.

Hivatalosan 1600 féle termék hiányzik 

Hozzátette: a hivatalos lista szerint 1600-féle termék hiányzik a patikákban, de ezek túlnyomó része csekély forgalmú, 10-20 beteg számára lényeges, amelyet beszereznek a számukra külföldről. Szinte mindegyik helyettesíthető valami mással, mely azonos hatóanyagú.

– Lényegében csak pár fontos gyógyszer valódi hiánycikk, de ezek helyett is lehet találni hasonló hatásút. A gond az, hogy az orvosok csak a betegektől értesülnek arról, ha valamit nem tudnak kiváltani. Azt javaslom, hogy bízzanak a gyógyszerészükben, aki elmondja, hogy mit lehet tenni a hiánycikkek esetén – húzta alá dr. Ádám György.

Szerencse is kell egyes gyógyszerek kiváltásához

– Napjainkban a gyomorsav- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerekből van hiány, sőt az is előfordul, hogy az ezeket helyettesítő szereket sem tudják beszerezni a betegek – tájékoztatta portálunkat dr. Patai Klaudia, a bátonyterenyei kastélykerti gyógyszertár vezetője. – Akadozik a folyamatos, korlátlan ellátás az egyes inzulin-készítményekből is. A tollas kiszerelésből egy-két dobozzal szoktunk kapni, így akinek szerencséje van, ki tudja azt váltani. 

Hozzátette: az antibiotikumok között is van olyan, ami nem elérhető. Elmondható, hogy elsősorban a vényköteles termékeknél okoz gondot a beszerzés, a vény nélküli készítményeknél ez nem jellemző. Kevés olyan eset van, hogy a beteg ragaszkodik egy-egy termékhez, mert neki az vált be, így nem fogadja el annak helyettesítőjét. Ilyenkor a kezelőorvossal kell konzultálni és kérni, hogy olyan gyógyszert írjon fel, ami elérhető a patikákban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában