Előadás

2024.02.09. 16:30

Schmidt Mária volt a Rétsági Polgári Esték vendége

Schmidt Mária, Széchenyi-díjas történész, valamint a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt a Rétsági Polgári Esték vendége csütörtökön a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Schmidt Mária a teltházas előadás során egyebek mellett beszélt az Európai Parlamenti választásokról és az európai közösségek előtt álló kihívásokról is.

Lászlók Judit

Bakó Mónika (b), Balla Mihály és Schmidt Mária a rétsági művelődési házban

Forrás: Beküldött fotó

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője portálunk érdeklődésére elmondta: immár évek óta megrendezik a polgári estéket a térség településein. A rendezvényre rendszerint neves előadókat, történészeket, újságírókat, közéleti szereplőket hívnak meg, akik különböző témakörökben tartanak előadást, és válaszolnak a hallgatóság részéről felmerülő kérdésekre. A polgári esték megrendezését pedig mindig az adott település közéleti szereplői segítik.

Kiemelte továbbá: a polgári estéket csütörtökön ezúttal Rétságon rendezték meg a Városi Művelődési Központban és Könyvtárban, amelynek vendége Schmidt Mária volt. Az esemény szervezésében Bakó Mónika segédkezett, illetve ő volt az est házigazdája is.

– Schmidt Mária a telt házas előadás során felvázolta a 20. század különböző eseményeit, amelyek az Európai Unió létrejöttéhez vezettek – mondta Balla Mihály. Hozzátette: majd elmondta, ő hogyan látja a mai világban a globális erőviszonyokat, beleértve az Egyesült Államokat, Kínát és az Európai Uniót is. Beszélt továbbá még az orosz-ukrán háborúról és az európai közösségek előtt álló kihívásokról is. Emellett természetesen érintette az európai parlamenti választásokat is, ahol véleménye szerint olyan politikai közösségeknek kell megerősödniük, amelyek számára a nemzeti értékek kiemelten fontosak. Végül pedig megpróbált válaszokat adni az olyan felmerülő problémákra, válságjelenségekre, mint például a gazdatüntetések Európa-szerte vagy éppen az európai és a világkereskedelmet sújtó nehézségek.

Az országgyűlési képviselő elárulta továbbá azt is, hogy a többihez hasonlóan ez a rendezvény is rendkívül jó hangulatban telt, a résztvevők pedig ezúttal is sok tanúsággal és új ismerettel térhettek haza.

Balla Mihály végül kitért arra is, hogy igyekezek havi rendszerességgel tartani polgári estéket Nyugat-Nógrádban, amelynek következő rendezvénye jelenleg is szervezés alatt áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában