Programajánló

2024.02.16. 06:55

Programokból nem lesz hiány, színjátszó napok és télűző felvonulás színesíti a hétvégét Nógrádban

A nagyböjti időszak első hétvégéje is eseményekben gazdagnak ígérkezik szűkebb hazánkban. Balassagyarmaton irodalmi és színjátszó napok kínálnak majd szórakozási lehetőséget, míg Ipolytarnócon egy időutazással felérő tematikus túrán vehetnek részt az érdeklődők. Somoskőújfaluban pedig ünnepi műsorral emlékeznek meg a Hazatérés napjának centenáriumáról.

Veres Edina

A centenáriumi megemlékezések hétvégén is folytatódnak Somoskőújfaluban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Operett slágerek varázsolnak jó hangulatot Kállóra

Operett esten vehetnek részt az érdeklődők Kállón február 16-án, pénteken 17 órától. A település Liszt Ferenc Művelődési Házában a Budapesti Magyar Operett Társulat művészeinek előadásában csendülnek majd fel a műfaj slágerei az ingyenes rendezvény során.

A színjátszás körül forog a hétvége Balassagyarmaton

Az ország szinte minden tájáról érkeznek majd társulatok Balassagyarmatra azért, hogy a hétvége során részt vegyenek a 39. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon (ISZN). A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban zajló rendezvény február 16-án, pénteken 17 óra 30 perckor a megnyitóval rajtol el, majd fél órával később az Udvari Kamara Színház tagjainak köszönhetően A világ és a vége című gálaelőadást tekintheti meg a közönség. Ezt követően február 17-én, szombaton 10 órától éjjelig zajlanak majd a versenyelőadások, majd a megjelentek hajnalig partizhatnak, amihez a jó hangulatot és a zenét DJ Rigó biztosítja. Az ingyenes program vasárnap a Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat (KGSzT) versenyelőadásával indul szintén 10 órakor, míg azután az érdeklődők a program zsűritagjainak, azaz Ascher Tamásnak, Regős Jánosnak és ifj. Vidnyánszky Attilának a részvételével egy szakmai műhelybeszélgetést hallgathatnak meg. Végül a fesztivál záróprogramján Csőre Gábor működik közre.

Megemlékeznek a Hazatért falu visszacsatolásának centenáriumáról

Somoskőújfalu február 15-én ünnepelte Magyarországhoz való visszacsatolásának 100. évfordulóját. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a centenáriumhoz kapcsolódóan több napon is eseményeket szerveztek. A programsorozat zárásaként február 17-én, szombaton 10 órakor szentmisét mutat be dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke a helyi Magyarok Nagyasszonya-templomban. A Petőfi Sándor Művelődési Házban 11 óra 30 perckor kezdődő ünnepi műsor szónoka Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke lesz. A program során dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mellett Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel. Végül 13 órakor a megjelentek a Hazatérés Emlékműnél helyezhetik el koszorúikat.

Trópusokon tehetnek téli barangolást a látogatók Ipolytarnócon

Nem kevesebb, mint 17 millió évet felölelő tematikus túrán vehetnek részt az érdeklődők február 17-én, szombaton a Miocén Parkban. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett, Téli barangolás az egykori trópusokon című képzeletbeli időutazás – a földtani múlt éghajlat változásaival szembesülve – a bükkábrányi fáktól az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításain keresztül a Miocén Erdőbe, majd a geológiai tanösvény didergő feltárásaihoz vezet el. A 10 óra 45 perckor induló túrára előre be kell jelentkezni az Ipolytarnóci Ősmaradványok e-mail-címén, illetve a szervezők arra is felhívták a figyelmet, az Ősvilági Pompeji emlékhelyét bemutató programon csak megfelelő ruházattal rendelkező erős idegzetű látogatók vegyenek részt.

Elűzik a telet hazánk leghidegebb településén, Zabaron

Maszkabállal ünneplik a tavasz közeledtét Zabaron február 18-án, vasárnap. A Zabarért Egyesület által szervezett program a télűző zenés farsangi felvonulással indul, amelynek résztvevői 13 órakor indulnak el a külső-zabari italbolt elől. Az útvonal végét a helyi községháza jelenti, a felvonuláshoz az érdeklődők akár menet közben is csatlakozhatnak. Az esemény során jó hangulatot a Zabari Bazsarózsa Dalkör mellett Hrúz Dénes és fia, Hrúz Márton biztosítja majd. A szervezők a jelmezben érkezőknek ajándékkal kedveskednek. A rendezvény a kiszebáb elégetésével zárul.

Afrikai emlékek között „kirándulhatnak” az érdeklődők Erdőtarcsán

Egy másik kontinensre kalauzolja az érdeklődőket egy program Erdőtarcsán február 18-án, vasárnap. Ahogy arról már a Nool.hu is beszámolt, Afrikai emlékek címmel tart előadást 15 órától a a Madách Imre Közösségi Színtérben dr. Lipovszky György, orvos, vadász és természetfotós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában