Centenárium

2024.02.06. 08:55

A hazatérés századik évfordulóját ünneplik Somoskőújfaluban

Február 15-én ünnepli a Magyarországhoz való hazatérésének 100. évfordulóját a település – adta hírül a helyi önkormányzat Facebook-oldalán.

Nagy Orsolya

Mint fogalmaztak: a centenárium alkalmából az önkormányzat és a Somosi Kultúráért Egyesület a többi helyi civil szervezet támogatásával az idei esztendőt a hazatérés emlékének szentelve ünnepségsorozatot tervez.

Ezáltal február 10-én, szombaton 10 órakor ünnepélyesen is fogadják majd a vasútállomáson a Krepuska Emlékexpresszet.

Pár nappal később, február 15-én, csütörtökön 15 órakor a Hazatérés Emlékházában domborművet avatnak, majd megnyitják a Hazatérés 100 című kiállítást, valamint helyi képzőművészek tárlatát. A harangszót követően pedig Czikora Zsolt Hazatért falu című filmjét vetítik le az érdeklődők számára.

Másnap 17 órakor szintén a Hazatérés Emlékházában a Hazajáró című turisztikai, honismereti magazinműsor közönségtalálkozót tart.

Ezen túlmenően február 17-én, szombaton 10 órakor szentmisét tartanak a somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya-templomban. A szertartást dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke celebrálja majd. Az ünnepi műsor 11 óra 30 perckor veszi kezdetét, amelynek szónoka Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke lesz, majd beszédet mond dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó. 13 órakor pedig a Hazatérés Emlékműnél koszorúzással zárul a program.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában