Pollenek

2024.02.27. 18:08

Nehéz napok várnak a nógrádi allergiásokra

A pollenterhelés az elkövetkező napokban továbbra is országosan magas lesz – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentéséből.

Nagy Orsolya

Mint fogalmaztak: a napokban a ciprus- és a tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan magas, sőt, helyenként akár elérheti a nagyon magas szintet is. Ezen túlmenően az éger, a kőris-, valamint a nyár pollenje országosan a közepes-magas, míg a mogyoróé és a szilé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Hozzátették azt is, hogy a mogyoró pollenje fokozatosan csökken. A juhar- és a fűz virágporának koncentrációja pedig többnyire alacsony, néhol viszont elérheti a közepes szintet. Emellett az is kiderült a jelentésből, hogy a kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra is kitért, hogy a tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek fokozódására és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Portálunknak korábban dr. Pilmayer Nándor háziorvos elmondta: az allergia tünetei leggyakrabban az orrfolyás, a nehézlégzés, a szemviszketés és a könnyezés, amelyekről felismerhető a túlérzékenység. Sokan ugyanakkor összetévesztik a náthával, hiszen nagyon hasonlók a tünetek, de ebben az esetben orrviszketés is tapasztalható. Emellett akadnak olyan emberek is, akiknél akár csalánkiütések is jelentkeznek. Érdemes tehát felkészülni a pollenszezonra az arra érzékenyeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában