Fejlesztések

2024.02.03. 11:04

Köszöntötte a miniszterelnök is a honatyát a balassagyarmati évértékelőn (fotók)

Balla Mihály, a Fidesz-KDNP Nyugat-nógrádi országgyűlési képviselője pénteken este értékelte a 2023-as évet a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány eseményén Balassagyarmaton. A honatya 25 éve képviseli Nyugat-Nógrád érdekeit az országgyűlésben, az évfordulón Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte.

Lukács Zsófia

Balla Mihály nem csak a tervekről beszélt, hanem visszatekintett az elmúlt időszakra is

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a hagyományos év eleji összefoglalón dr. Ádám György, a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Csach Gábor polgármester prezentálta az Ipoly-parti városban megvalósult fejlesztéseket, és a gazdasági fellendülés tényezőit.

Az esemény meglepő fordulatot vett az eddigi évekhez képest. Balla Mihály negyed évszázada képviseli a nógrádi emberek érdekeit az országgyűlésben, a jubileumon többen köszönetüket fejezték ki a honatyának. Elsőként Kövér László, az Országgyűlés elnökének levélben küldött üzenete hangzott el.  – Köszönjük, hogy kivetted a részed abból a nemzeti politikának nevezett csapatjátékból, amely nemcsak életünk részévé, hanem céljává is vált. Köszönjük, hogy mindig számíthattunk az országépítés és a nemzet iránt elkötelezett küldetéstudatodra– fogalmazott a házelnök.

Az embert jobban érdekli az, ami lesz, mint az, ami volt

Következő felszólalóként dr. Szabó Sándor főispán elevenítette fel Balla Mihály életének és munkásságának állomásait. Őt Velencei Norbert, az országgyűlési képviselő munkatársa követte a színpadon, aki egy újabb meglepetést konferált fel: Orbán Viktor köszöntőjét, amelyet a miniszterelnök videóüzenetben küldött az eseményre. Orbán Viktor sorstársának nevezte és gratulált Balla Mihálynak a 25 évhez, majd egy jó tanáccsal folytatta köszöntőjét. – Tanácsot adni nehéz. Talán azt érdemes tudnod neked is, hogy az embereket mindig jobban érdekli az, ami lesz, mint az, ami volt. Sok sikert! – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A honatyát és feleségét, Balláné Csordás Ildikót az est folyamán azon polgármesterek is köszöntötték, akik szintén legalább 25 éve tesznek a településükért, valamint a felvidék képviseletében Jámbor László, Besztercebánya megye önkormányzatának tagja is.

Balla Mihály évértékelőjében összegezte a világban és az országban zajló folyamatokat, és hogy milyennek látja szűkebb hazánk, Nyugat-Nógrád elmúlt időszakát. 2023 volt a 25 éves képviselői megbízatásom legnehezebb időszaka. Magyarázatként ki kell tekintenünk a világban zajló eseményekre – fogalmazott Balla Mihály, utalva az ukrajnai háborúra és a féléve kezdődött izraeli-palesztin konfliktusra, a Brüsszellel folytatott vitákra, hazánkkal szemben alkalmazott kettősmércére és a térségünkben is növekvő migrációra.

Utak újulnak meg, tervezik a Rétságot elkerülő szakaszt is

Az összegzésben az elvégzett munkákat és a Nyugat-Nógrádban induló projekteket is ismertette. Számos útszakasz, bekötőút újult meg és idén is folytatódnak a beruházások. Megújulhat a Balassagyarmat-Aszód közötti 2108-as főút több szakasza Nógrádkövesd, Galgaguta és Magyarnándor térségében, a 2117-es út Szátok és Romhány, valamint Cserháthaláp és Szanda közötti szakasza. Ebben a félévben elkészülnek az M2 Rétságot elkerülő szakaszának a kiviteli tervei. M2 Hont-Parassapusztai kamion terminál tervei elkészültek. A napokban láttam Erdőtarcsán, Kállón, Vanyarcon, Erdőkürtön végéhez közeledik a szennyvízcsatorna építése, ami évtizedes álma volt az itt élőknek – mondta el az országgyűlési képviselő. 

Arra is kitért, hogy a 2023-as évben a TOP pályázatnak köszönhetően a ciklus végére maradt projektek elsősorban bölcsődék és csapadékvíz beruházások voltak. 6 településen készült el a bölcsőde és 14 településen valósult meg csapadékvíz-elvezető hálózat rekonstrukció, valamint Balassagyarmaton elkészült a Zöld Csiga beruházás is. Hozzátette, hogy Nógrádszakálnak pedig sikerült elérni, hogy a Belügyminisztérium kiemelt támogatást adjon az árvíz okozta károk helyreállítási munkáira.

Balla Mihály a Magyar falus pályázatokról elmondta, hogy 2022-23-as pályázatok végrehajtása zajlik. 1,5 milliárd forintnyi támogatást nyert a térség 127 sikeres önkormányzati pályázattal, ami kiemelkedő eredmény országosan is. A közutas és a civil pályázatokkal együtt 2019-2023-között Nyugat-Nógrád 14millárd 366 millió forint támogatást kapott hazai forrásból. Márciustól újabb pályázatok nyílnak meg. A Nyugat-nógrádi térségben 7 témakörben születtek támogatási döntések projektek megvalósítására.

Tervekről is tájékoztatott a nyugat-nógrádi országgyűlési képviselő

Beszédében a családok támogatására, a minimálbér emelkedésére, a tanárok, óvónők bérfejlesztésére és a 13. havi nyugdíjra is kitért. Végezetül úgy fogalmazott, hogy 2024 a nagy tervek és a választások éve. 

–Idén a középpontban a júniusi önkormányzati és az európai parlamenti választások állnak. Helyben az emberek véleményt mondanak a településeik vezetőiről, és döntenek arról, hogy kik vezessék a jövőben a közösségeiket. Az európai választások tétje is nagy, mert változásra van szükség Brüsszelben– hangsúlyozta Balla Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában