Megemlékezés

2024.02.23. 16:05

Kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Salgótarjánban (fotók)

Megannyi megjelent rótta le tiszteletét pénteken a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen Salgótarjánban, a December 8. téren.

Veres Edina

A megemlékezők a salgótarjáni December 8. téren rótták le kegyeletüket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az esemény elsőként dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere emlékezett meg a kommunista diktatúra magyar áldozatairól. Mint fogalmazott, a XX. században a totalitárius eszmék és rendszerek órási pusztítást okoztak az egész világon, így szűkebb térségünkben, Kelet-Közép-Európában is.

 Az elnyomó rezsimek működtetői mindent elkövettek a társadalom minél teljesebb körű ellenőrzése érdekében. Ám ezekben az években is akadtak, akik a hatalmi önkénnyel szembeszegülő, bátor magatartásukkal a helytállás maradandó példáit mutatták fel

 – hangsúlyozta az alpolgármester, aki arra is kitért, hogy a közismert politikus, Kovács Béla országgyűlési képviselő 1947-es letartóztatása volt az első állomása annak az eltervezett folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra felé haladt.

A képviselő önkényes fogva tartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált és jól jellemezte a pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralmát. Hozzátette: ezért ez a nap nem csak Kovács Béla személyes sorsáról szól, hanem magában foglalja a diktatúrával szembeni általános kiszolgáltatottságot is. Dr. Huszár Máté hangsúlyozta: a sokszor névtelenségbe merülő, tengernyi emberi szenvedés az, amit soha nem szabad elfelednünk. 

„Bárkit, bármilyen indokkal a rendszer ellenségének titulálhattak”

Ezt követően Bodó Mónika, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: a kommunizmus előbb jelent meg, mint a fasizmus vagy a nácizmus, sőt, túl is élte azokat.

 Eddigi tapasztalataim alapján még mindig nagyon kevesen vannak azok, akik mernek beszélni arról, hogy mi is történt velük a kommunizmus alatt. Félnek és rettegnek, mert ők még emlékeznek a fekete autóra, a Gulágra, az internálásra vagy épp a megaláztatásokra

 – fejtette ki a POFOSZ vármegyei elnöke. Arra is rámutatott, hogy az Országgyűlés – 2000. június 16-án hatályba lépett – határozatával nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává február 25-ét. Tette mindezt annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon hurcolták el jogellenesen a szovjet csapatok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, és ítélték tárgyalás nélkül kényszermunkára.

– Világviszonylatban körülbelül 100 millióra tehető azoknak a száma, akik életüket veszítették az ínség miatt, a kényszermunka táborokban, a kegyetlen bánásmód következtében, vagy kivégezték őket. Ennél sokkal többre becsülhető azoknak a száma, akiket a diktatórikus rendszer testileg és lelkileg megnyomorított. Bárkit, bármilyen indokkal a rendszer ellenségének titulálhattak. Magyarország tekintetében is több százezer halottról, és több száz kivégzettről beszélhetünk – ismertette Bodó Mónika.

Fontos emlékeznünk!
Bodó Mónika hozzátette: napjainkban szerencsére több magánszemély, szervezet és alapítvány dolgozik azon, hogy feltárják, lejegyezzék és továbbadják a fiatalok számára a múlt borzalmait. – Tegyünk róla, hogy a múlt borzalmai felszínre kerüljenek, ne engedjük, hogy még egyszer sötétségbe burkolózzunk! Feladatunk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a kommunisták által elkövetett gaztettekre! – hangsúlyozta Bodó Mónika.

A rendezvény során a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium 11.D osztályos tanulói műsorral működtek közre. A rendezvény zárásaként a megjelentek elhelyezték koszorúikat a December 8. tér emlékművénél és fejet hajtottak a kommunizmus áldozatainak emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában