Kiállításmegnyitó

2024.02.19. 18:01

Igazgyöngyként ragyogott fel a tehetség a salgótarjáni iskola falain

Színekben és formákban gazdag képektől változott ékszerdobozzá a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának galériája. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola diákjai által készített alkotásokból hétfőn nyílt kiállítás Igazgyöngy 25 – 25 év 25 kép címmel.

Veres Edina

Az Igazgyöngy 25 – 25 év 25 kép című kiállítás megnyitóján a megjelenteket elsőként Juhász Gyulatagintézmény-vezető köszöntötte. Mint mondta, ez a kiállítási anyag érkezett eddig a legmesszebbről – Berettyóújfaluból – hozzájuk. A tagintézmény-vezető arra is kitért, hogy a képek nem egy személy munkásságát takarják, hanem azok az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak – tanáraik segítségével készített – alkotásai. A kiállításmegnyitó során a SÁI Petőfi Sándor Tagiskola diákjai zenés, táncos műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

Ezután Kiss Papp Csilla, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese nyitotta meg a kiállítást. Beszédében rámutatott, hogy a mesevilág az, amiből töltekeznek azokkal a gyerekekkel, akikkel együtt rajzolnak.

– Az alapítványunk immár 25, míg az iskolánk is elmúlt már 20 éves. Ezt tükrözi ennek a kiállításnak a címe is, hiszen úgy gondoltuk, hogy ezzel a tárlattal nyitjuk meg ezt a jubileumi évet, amely idén színesíti majd az Igazgyöngyök életét

 – mondta Kiss Papp Csilla, aki azt is elárulta, hogy a számukra ünnepi évfordulót Budapesten, a FUGA épületében tervezik zárni decemberben. Hozzátette: Salgótarjánba a gyűjteményük egy szeletét hozták el.

Három pilléren nyugszik a különleges nevelési program

A művészeti iskola igazgatóhelyettese arról is beszélt, hogy intézményükben természetesen betartják az iskolákra vonatkozó szabályokat, ugyanakkor azokat kicsit magukra is szablyák.

– Hamar kirajzolódott előttünk, hogy nem működik a hagyományos oktatás egy olyan területen, mint amilyen Berettyóújfalu, de mindez Északon-Nógrádban is érzékelhető. Elég sok búbánat van a falvakban, sokszor találkozunk a szegénységgel, és olyan gyerekekkel, akik otthon nehézségekkel küzdenek

 – mesélt tapasztalataikról Kiss Papp Csilla, aki ezután szót ejtett az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola különleges, hármas fókuszú vizuális nevelés programjáról. 

Annak pillérjeivel kapcsolatban úgy fogalmazott: egyfelől fontos az ismeretek átadása és a vizuális kommunikáció fejlesztése, ugyanakkor másfelől a gyerekek hátrányainak kompenzálása is kiemelt jelentőséggel bír. Erre példaként említette, hogy a rajz segítségével együtt tanulják akár a matematikát vagy az írást is. Emellett – harmadik pillérként – pedig szintén kiemelt figyelmet fordítanak a szociális hátrányok leküzdésére. Idén elkezdenek egy következő lábat kiépíteni, ami nem más lesz, mint a tehetséggondozás.

Bárki számára megtekinthető a kiállítás

Végül Pál Mária, a Petőfi tagintézményvezető-helyettese méltatta L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának alkotói, iskolavezetői és társadalom peremére kerülők érdekében végzett, elkötelezett munkásságát. Mint mondta, a berettyóújfalui székhelyű művészeti iskola igazgatója tettekkel és fáradhatatlan munkával harcol az esélyegyenlőségért, illetve a leszakadt rétegek felzárkóztatásáért. Hozzátette: L. Ritók Nóra sajátos művészeti technikával próbálja a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek személyiségét, kézügyességét és készségeit fejleszteni.

– Elidőzve a képek előtt a nézők beszippanthatják azt a sajátos harmóniát, amit az alkotások sugároznak. Ha pedig időt szánnak az értelmezésre, a művek mesélni kezdenek és hihetetlenül sok mondanivalót közvetítenek az alkotókról, az érzésvilágról, a történetekről, amiből a képek készítői merítettek – mondta Pál Mária. A kiállítás bárki számára megtekinthető az iskola nyitvatartási idejében.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában