Közlekedés

2024.02.19. 11:32

Gyalogos átjárót csatlakoztatnának a pataki műemlék kőhídhoz

A község önkormányzatának kezdeményezésére hamarosan egy gyalogos átjáróval egészülhet ki a Derék-patak felett átívelő műemlék jellegű kőhíd Patakon.

Hegedűs Henrik

A gyalogos átjáró megkönnyítené a közlekedést a híd környékén

Forrás: Beküldött

Fekete Tibor, a nyugat-nógrádi település polgármestere portálunk megkeresésére elárulta, a több mint kétszáz évvel ezelőtt, romhányi homokkőből készült, és Nógrádikum díjjal kitüntetett kőhíd rendkívül fontos közlekedési átkelőhely volt, még hadseregek is átvonultak rajta annak idején. Néhány évvel ezelőtt, a Dejtár és Nagyoroszi közötti útszakasz korszerűsítése ugyancsak érintette a kőhidat.

– Sajnos nagyon szűk keresztmetszetű a híd, ehhez kellett igazítani a közlekedési szabályokat is, lényegében két autó párhuzamosan nem fér el itt egymás mellett, a szembejövő járművek közül az egyiknek várnia kell az áthaladással 

– mondta el Fekete Tibor. –Nem beszélve a gyalogos forgalomról, ami szintén nehézségekbe ütközik ezen a ponton. Ráadásul a településünk Érsekvadkert és Dejtár felé eső fertályáról rendszeresen mennek át a hídon gyalogosok, például élelmiszerboltba, vagy az autóbuszjárathoz menet. Az ő kívánságukat is szeretné teljesíteni az önkormányzat egy önálló gyalogos átjáró kiépítésével.

Pályáznak az ötletre
A polgármester hozzátette, mindenképpen felveszik a kapcsolatot a területileg illetékes vízügyi igazgatósággal, illetve a műemlékvédelmi felügyelettel, és ha a közeljövőben megfelelő pályázati forrás kínálkozik, szeretnék rögvest kihasználni az alkalmat, hogy minél hamarabb elvégezhessék ezt a kivitelezést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában