Toborzás

2024.02.02. 19:58

Embert a vasra! – látványos harcjárművekkel érkeztek a gyarmati toborzásra (fotók)

A Magyar Honvédség (MH) a napokban Balassagyarmaton, a Honvédelmi Sportközpontban toborozta a leendő tatai tüzéreket. A látványos kitelepülésen a tatai páncélosdandár egész nap technikai és fegyverzeti bemutatót tartott az érdeklődők számára.

Lászlók Judit

Gyarmatra elhozták a PzH2000 önjáró löveget is, amely jelenleg az egyik legkorszerűbb tüzérségi eszköz

Forrás: Nool

Fotó: NMH archív

Folytatódik a toborzókampány

A helyszínen Vincze Zoltán százados, az MH KIKNYP 4. HTK 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda Salgótarján megbízott beosztott tisztje arról tájékoztatta portálunkat, hogy az Embert a vasra! elnevezésű toborzókampányt először augusztus 11-én hirdette meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Akkor a hódmezővásárhelyi Lynx harcjárművekkel felszerelt gránátos zászlóaljba várták a leendő katonákat, havi bruttó 737 ezer forintos kezdőilletménnyel. Mint mondta, az MH „Hiúza” és a kiemelt bérezés ígérete megtette hatását, akkor több százan jelentkeztek, hogy a kemény kiképzés teljesítésével gépesített lövész katonák legyenek.

– Az „Embert a vasra!” toborzókampány folytatását november 16-án jelentette be a honvédelmi miniszter Bakonykútiban, a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, a Panzerhaubitze 2000-es (Pzh), 155 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén. Ennek keretében a PzH2000-es önjáró lövegek leendő kezelőszemélyzete is bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdheti meg katonai pályáját Tatán

 – mondta Vincze Zoltán. 

Kifejtette, a jelentkezés feltételei közé tartozik a 18. betöltött életév, a cselekvőképesség, a büntetlen előélet, a magyar állampolgárság megléte, valamint a 8 általános iskolai végzettség.

A jelentkezők különböző vizsgálatokon esnek át

– Alapvetően minden jelentkező a bevonulás napján, február 12-én és 13-án részt vesz az orvosi és pszichológiai vizsgálatokon, illetve a fizikai felmérésen. Akik a legjobbnak bizonyulnak, megkezdik alapkiképzésüket Tatán, a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály állományának tagjaként. Az első 2 hét a beilleszkedésről és a fizikai állóképesség fejlesztéséről szól – mondta Vincze Zoltán, hozzátéve: – Ezt követően megkezdődik a 8 hetes alapkiképzés, mely során az újoncok elsajátítják többek között a katonai élet szabályait, az alaki fogásokat, a különböző fegyverek kezelését és harcászati ismereteket szereznek. A kiképzés sikeres teljesítése után az újoncok esküt tesznek, és megkezdik szolgálatukat első beosztásukban. 

A toborzók a bevonulás előtti hétvégén is várják a jelentkezőket. Így február 10-én, szombaton és február 11-én, vasárnap személyesen is fel lehetne keresni bármelyik toborzóirodát, valamint az online is lehet jelentkezni.

Az önjáró löveget is megtekinthették

Máthé Gergely őrmester portálunknak elmondta, hogy Balassagyarmatra elhozták a PzH2000 önjáró löveget is, amely jelenleg az egyik legkorszerűbb tüzérségi eszköz és 24 van belőle az MH teljes flottájában. A löveg 40 kilométeres lőtávval és automata töltőrendszerrel rendelkezik, illetve 360 fokban irányozható és 5 fős kezelő személyzet szükséges hozzá. A tűzgyorsaságban szintén az élen jár, mivel az első három lövést 10 másodperc alatt képes leadni. Emellett a résztvevők megtekinthettek egy Gidrán páncélozott harcjárműt, amely kilenc személyes és aknavetővel, vagy akár géppuskával is felszerelhető, megnézhették a Moskito optikai megfigyelő eszközt, a rendszeresített fegyvereiket és a védőeszközeiket. A toborzósátorban pedig személyesen is lehetőség nyílt a katonai képzésre jelentkezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában