Névválasztás

2024.02.03. 06:55

Bizarr névválasztás: Nógrádban sem szaladozhat Jézus, Lucifer és Szentistván

Ahogy minden évben, úgy tavaly is tovább bővült a választható keresztnevek listája. A szülők fantáziája határtalan, így a kislányok már kaphatják az Annarózsa, a Lisza és a Zenda nevet is, a fiúkat pedig akár Klintonként, Tiágóként és Legolászként is anyakönyvezhetik.

Gulyás Edina

A szülők az anyakönyveztetni kívánt gyermek utónevére vonatkozó kérelmet a Nyelvtudományi Kutatóközpont felé nyújtják be. Az intézmény tavaly 469 névkérelmet bírált el, 70 új nevet engedélyezve, azok között számos egyedi és különleges névjavaslat is szerepelt. A szülők szeretnének minél inkább egyedi nevet adni gyermeküknek, sőt, vannak esetek, amikor a kérelmezők szeretnék ezt a nevet levédetni, hogy kizárólag saját utódjuk viselje azt.

A választható lány keresztnevek között immár megtalálható egyebek mellett az Emilin, az Ájlá, a Dragana, a Sosána és a Teca, fiúnevek tekintetében pedig a Berk, a Gábris, a Náel, a Pipó és a Szigurd is. Így a választható nevek listája már 4570 névből áll, ezen belül 2607 lánynév és 1963 fiúnév található – derül ki a Nyelvtudományi Kutatóközpont adataiból. 

Sorozatok ihletik a neveket

A szülők szívesen választanak kettős keresztneveket is, mint például az Annarózsa. Az is nyilvánvaló, hogy az éppen futó televíziós sorozatok is megihletik az édesanyákat, a török eredetű nevek éppen ezért továbbra is nagyon népszerűek. Az elmúlt évben került fel a listára az Ájlá női név, ami fénykoszorút jelent. 

Ahogy minden évben, így tavaly is sok olyan ötlettel álltak elő a kérelmezők, amire az intézet munkatársai nem bólintottak rá. Továbbra sem hívhatja hazánkban senki a gyermekét Dzsánszunak, ahogy nem szerepel a listán a Baran, az Annalelle, a Katamari, a Pannilia, a Learóza, a Bodzaróza, a Pannalina, az Annamilla, az Annarebeka, a Larahella, a Hannalia, a Zararóza, a Lizamária és a Narabella sem.

Olyan szülő is akadt, aki Jézus vagy Lucifer néven szerette volna anyakönyveztetni utódját, míg más például Szentistvánként szólította volna, hogy mindig emlékezzen Magyarország államalapítójára. 

Leggyakoribb nevek Salgótarjánban

A leggyakrabban előforduló keresztnevek nagyon változatosak a salgótarjáni anyakönyvben – erről a hatósági iroda tájékoztatta korábban portálunkat. Ismertetésük szerint leginkább a Liliána, Freja, Zsombor, Benett, Nolen, Dávid, Marcell neveket választják a szülők. Különlegesebb fiúnevek a Beniel, Mateó, Mike, Eliot, Manassé, Szantiágó, leánynevek közül a Zejnep, Nenszi, Alina, Naomi, Elina, Aisa, Evolett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában