Tervek

2024.02.23. 09:27

Az ipari park fejlesztésére törekszik a berceli önkormányzat

Bercelen a nehézségek ellenére pályázati forrásból több beruházás is megvalósult 2023-ban. Ez évre is van bőven feladata az önkormányzatnak, hiszen egyebek mellett szeretnék értékesíteni az ipari parkban lévő területeket, valamint még több közösségépítő programot hívnának életre.

Lászlók Judit

Batta Tibor, Bercel polgármestere portálunknak elmondta, hogy a 2023-as év első félévében még érezhetőek voltak a magas energiaárak, a szomszédunkban dúló háború és az infláció hatásai, azonban a második felében az önkormányzat financiális helyzete javuló tendenciát mutatott. Ennek okán több jelentős, magas intenzitású támogatással megvalósuló infrastrukturális fejlesztést is el tudtak kezdeni a községben, sőt több esetben a munkálatok befejezése is megtörtént.

Pályázati forrásból több fejlesztés is megvalósulhatott tavaly

– A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz biztosította forrásból a játszótéren rekortán burkolatú futópálya épült. A Vidékfejlesztési Program támogatásával a "Fehér Keresztet" Jákot pusztával összekötő külterületi út kapott aszfaltburkolatot, míg a Mikszáth utat a TOP Pluszon belül korszerűsítettük – mondta a polgármester. Hozzátette: 

– Ezenkívül a Magyar Falu Program finanszírozásával a Dózsa György út is új aszfaltburkolatot kaphatott. Emellett a TOP támogatásával megoldódott a Baross és a Dózsa György út csapadékvíz elvezetési problémája is. Ráadásul az ipari park további fejlesztése is elkezdődött.

A polgármester kifejtette, hogy tavaly nyáron családi napot tartottak, ősszel szüreti felvonulást rendeztek, felköszöntötték a szépkorú lakosaikat, a tél beálltával pedig falusi disznótorban látták vendégül a település lakosságát, illetve az adventi alkalmakon közös gyertyagyújtásokkal készültek az ünnepre. 

A villámárvizek elleni védekezés területén vannak még feladatok

Batta Tibor ismertette azt is, hogy 2024 első félévének főbb feladatai közé tartozik a már folyamatban lévő fejlesztések befejezése, mint például az ipari csarnok átadása, vagy a gyalogátkelőhelyek megépítése. Emellett idén szeretnék elkezdeni az új fogorvosi rendelő felépítését a TOP Plusz program jelentős támogatásával. 

– Az előző év júniusában tapasztalható villámárvizek sok kárt okoztak a településen. A közvetlen veszélyt okozó problémák elhárítása még tavaly megtörtént, de egyéb feladataink is vannak még ez ügyben. A munkálatok egy részére a vis maior alapból kaptunk támogatást, azonban még jelentősebb anyagi forrásokat kell felszabadítanunk a település költségvetéséből

 – hangsúlyozta a polgármester. Hozzáfűzte: – Az elmúlt két hónap csapadékosabb és hidegebb időjárása néhány, már egyébként is felújításra szoruló utunkban komolyabb károkat okozott. Így azok korszerűsítése szükségessé vált, amelyhez meg kell teremtenünk a szükséges anyagi fedezetet. 

Fő céljuk a gazdaság és a közösség erősítése 

A polgármester arról is beszélt, hogy az idei év legfontosabb feladata gazdasági téren az ipari terület értékesítésére folytatott tárgyalások lezárása, majd az ebből fakadó további infrastruktúra fejlesztési feladatok elvégzése lesz. Mint mondta, jelenleg két motor alkatrészeket gyártó autóipari befektető mutat jelentős érdeklődést a területek iránt. Továbbá társadalmi szinten fontos feladatuknak tartják a közösségépítést. Batta Tibor kiemelte, a pandémia okozta bezártság a közösségek kohézióját megtépázta, ezért az eddigieknél is több közösségi programot, illetve előadásokat szerveznek majd Bercelen. Ezek támogatására humánerőforrás fejlesztési pályázatot nyújtottak be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában