Betházás

2024.02.22. 16:38

Átadták a Balassagyarmati Törvényszék felújított épületét (fotók)

A Balassagyarmati Törvényszék A épületének a felújítása 497,9 millió forintból valósult meg, a fedezet biztosításáról az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött. A beruházás átadó ünnepségét csütörtökön tartották a díszteremben.

Lászlók Judit

Az épület felújítása 497,9 millió forintból valósult meg

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az eseményen dr. Lajkó Péter, a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke mondott beszédet. 

– Megújult és jelentősen új minőséghez jutott el az általunk ismert és tisztelt törvényszék épülete. Ennek a jelentősége kettős. Ez a kettősség ott nyilvánul meg, hogy jó egy fontos és értékes társadalmi tevékenységet végző munkahelyre úgy bejönni, hogy a külső tükrözi a belső értékeket, amely a Balassagyarmati Törvényszék ismert és elismert munkájának az exponálást jelenti – fogalmazott dr. Senyei György, aki szerint a beruházás a városképet is javítja.

Az ikonikus épület része Balassagyarmat történelmének

Csach Gábor, a város polgármestere arról beszélt, hogy a Balassagyarmati Törvényszék épülete két okból is jelentős a város számára. Egyrészt Hübner Jenő építész tervezte, másrészt az épület és a benne található funkció Balassagyarmat vármegyeszékhelyi egykori történelmének az utolsó maradványai közé tartozik. 

Kelemen Tibor, a beruházást végző LAK-ÉP-KER 1998 Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a fejlesztés során törekedtek arra, hogy visszaadják az épületnek azt a patináját, amivel már 110 évvel ezelőtt is rendelkezett. Azonban a beruházás során olyan nehézségekkel kellett megküzdeniük, minthogy egy 60 tonnás daruval sikertelenül próbálták meg leemelni a Praetor-szobrot a homlokzatról, illetve a lábazati köveket, mivel ma már nem bányásszák, csak Indiából tudták beszerezni. A legnagyobb nehézséget mégis az épület színének a kiválasztása jelentette, amelyet végül egy két hónapon át tartó egyeztetést követően 30 szín közül sikerült kiválasztaniuk. 

Az épület teljes homlokzatfelújításon esett át

Dr. Fekete Zsolt, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke is megosztotta a gondolatait a résztvevőkkel. 

– Nógrád vármegyében 5 bírósági épületben folyik ítélkező tevékenység, Salgótarjánban és Balassagyarmaton két-két, míg Pásztón egy épületben. Elmondhatjuk, hogy mára – a balassagyarmati B épületet leszámítva – minden külső és belső infrastrukturális feltétel adott ahhoz, hogy a magas színvonalú munkára koncentrálva tudjuk ellátni feladatainkat, mind a bírák, mind a minket segítő igazságügyi alkalmazottak részéről – hangsúlyozta dr. Fekete Zsolt. 

Beszédében ismertette, hogy a Balassagyarmati Törvényszék mindenkori vezetése törekedett arra, hogy a több mint 110 éves épület állagát megóvja, megújítsa. Mint mondta, fontos mérföldkő volt, amikor 1999-ben sikerült visszaszerezni az igazságszolgáltatás számára a déli épületrészt, amelyben a teljeskörű felújítása után a Balassagyarmati Járásbíróság kapott helyet. 2019-ben az A épületben lecserélték a nyílászárókat. 

A mostani beruházás során megtörtént az A épület teljes homlokzatfelújítása, az alagsor vizesedésének a megszüntetése, a szobrok és a főbejárat ajtajának cseréje, a belső udvar korszerűsítése, valamint a főhomlokzat díszkivilágítást kapott.

 Szintén kiemelte, hogy az épület színének kiválasztásakor törekedtek az eredeti visszaállítására.

Bejárták az épületet

Az átadó ünnepségen közreműködött Barát Attila, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára, szaxofon előadóművész. Az esemény végén pedig a résztvevők egy épületbejáráson is részt vehettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában