Beruházás

2024.02.08. 10:21

A nehézségek ellenére több fejlesztés is megvalósulhatott tavaly Nógrádsipeken

Nógrádsipeket tavaly nyár elején két villámárvíz is sújtotta, amely meghatározta a település hátralévő hónapjait. Az ebből adódó nehézségek ellenére azonban pályázati forrásból korszerűsíthették az óvoda épületét és a játszóudvarát, megújulhatott továbbá a kultúrház, valamint egy utca is modernebbé vált a községben.

Lászlók Judit

Nógrádsipeket tavaly nyár elején két villámárvíz is sújtotta

Forrás: Beküldött fotó

Megoldásra várnak a tavalyi villámárvizek okozta problémák 

Vizi Zoltán, Nógrádsipek polgármestere portálunknak elmondta, hogy a 2023-as év sajnos sokáig emlékezetes marad a település történetében. Ugyanis a májusi és a júniusi heves esőzések következtében két alkalommal is villámárvíz sújtotta a községet, ami minden tervüket felülírta.

– A károk helyreállítása egyik napról a másikra elsődlegessé vált és meghatározta az egész évet. A védekezési és a mentési feladatok, valamint a kárfelmérés után igyekeztünk lépéseket tenni annak érdekében, hogy a jövőben megelőzhessünk egy hasonló áradást – emelte ki a polgármester.

Hozzátette: az anyagi lehetőségeiken felül kitakarították a patakmedret közel két kilométer hosszan, mivel fennállt egy újabb áradás veszélye. Továbbá szakemberekkel közösen egy tanulmányt készíttettek, amely tartalmazza a fennálló problémákat, valamint a védekezés és a megelőzés főbb feladatait is.

Vizi Zoltán kifejtette, hogy a patakmeder és az árvízcsúcs-csökkentő tározó tisztításán túl mielőbb rendezniük kell a patakon elhelyezett átereszek, hidak áteresztőképességének a kérdését, ami nagy kihívást jelent. A tanulmány egyebek mellett azt is megállapította, hogy a tározó zsilipkamrájának túlfolyója egy méterrel alacsonyabbra épült a tervezettől, így a létesítmény nagyjából tízezer köbméterrel kevesebb vizet képes megtartani, amit kezelniük kell.

– Ezek a feladatok bőven meghaladják az önkormányzatunk anyagi lehetőségeit, a vis maior támogatás pedig csak az árvíz előtti állapot helyreállítására használható fel. Ezért mindenképpen a magyar kormánytól kell segítséget kérnünk a források előteremtéséhez. Ez ügyben már tettünk lépéseket, de ez egy hosszabb folyamat lesz, hiszen a pontos összeg meghatározásához a tervezési munkák elvégzésére van szükség, aminek költségeit önerőből kell fedeznünk – mondta a polgármester.

Korszerűsítették az óvoda épületét és a játszóudvart is

Vizi Zoltán rámutatott arra is, hogy a nehézségek ellenére néhány fontos fejlesztést is el tudtak végezni a múlt évben. Ezek közé tartozott például az óvoda épületének az energetikai korszerűsítése is. Mint mondta: 25 millió forintos pályázati forrásból valósult meg az épület külső hőszigetelése és színezése, a nyílászárók cseréje, valamint a szükséges belső festések. Szintén pályázat által újulhatott meg az óvoda játszóudvara is. A mintegy 4,5 millió forintból új homokozóval, köteles mászókával, egyensúlyozó lépegetővel, egy új babaházzal, pörgő- és forgó játékokkal, játékvonattal, csúszdás várral, valamint egy rugós hintával gazdagodhatott a játszóudvar.

Pályázat által újulhatott meg a kultúrház és egy út is

– A Magyar Falu Program keretében 15 millió forintos támogatást nyertünk el a kultúrház tetejének és az ereszcsatornájának a cseréjére, ami már el is készült. Emellett a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program energetikai kiírásán sikerült mintegy 27 millió forintot elnyernünk az épület nyílászáróinak a cseréjére, a külső hőszigetelésére és a fűtésrendszer korszerűsítésére. Mindezt szeretnénk egy teljes körű belső felújítással is összekötni, ezért pályázatot nyújtottunk be a Magyar Falu Programba, amely elbírálás alatt van – tájékoztatott a polgármester, aki végül kitért arra is, hogy szintén ennek a programnak köszönhetően 35,5 millió forint támogatást kaptak a József Attila út felújítására, ami elkészült a múlt évben, illetve a település útjain keletkezett kátyúkat is kijavították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában