Elismerés

2024.02.05. 19:58

58 éve hivalkodás nélkül végzi feladatait Balassagyarmat díszpolgára

– A gép forog, az alkotó ne pihenjen, hanem lehetőségéhez mérten folytassa azt, amit elkezdett és tőle elvárnak– fogalmazott a díszpolgári elismerés átvételét követően dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke, szülész- nőgyógyász főorvos.

Lukács Zsófia

Dr. Szakács Zoltán vehette át a Balassagyarmat díszpolgára kitüntető címet idén

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

A Civitas Fortissima ünnepi megemlékezés keretében dr. Szakács Zoltán vehette át a Balassagyarmat díszpolgára kitüntető címet idén.

– Köszönettel tartozom nemcsak azoknak, akik megszavazták a díjat, hanem azoknak is, akikkel nap mint nap az utcán találkozom. Köszönöm a városnak, hogy mindeddig megbecsült polgára lehettem. Hivatásom a szülészet-nőgyógyászat. Egy városi, vidéki kórház orvosaként nem sok idő van arra, hogy a tudományban, vagy más dologban elmerülve töltsük a szabadidőnket. Volt, hogy egy telefoncsörgésre ott kellett hagyni a családot, a barátokat, a gyerekeket, és eleget tenni a hivatásnak – mondta el dr. Szakács Zoltán.

Arra is kitért, hogy hosszú ideig vezetett statisztikát az orvosi ténykedéséről.  – Amikor már mintegy másfélezer szülésig eljutottam, akkor azt mondtam, hogy ezt felesleges tovább írnom. Nem ez számít, hanem az, hogy ahol én jelen voltam – nem csak a szerencse, hanem a tudás és az emberi hozzáállás is – megsegítette azokat az asszonyokat, akik nagyon sokszor megszültek doktor nélkül is, mégis valamennyi bizalmat adott az orvosi jelenlétem – tette hozzá Balassagyarmat díszpolgára.

Kiemelte továbbá, hogy a Civitas Fortissima Kör megalakulásakor Kamarás Józseffel tevékenykedett azon – jó néhány taggal együtt –, hogy Balassagyarmat a Legbátrabb Város kitüntető címmel rendelkezzen, hiszen ehhez fegyveres harc és véráldozat árán jutottak.

Mindig is az első helyen szerepelt számára az orvosi hivatás

– Ahogy Madách hazájában is mondják: a gép forog, az alkotó ne pihenjen, hanem lehetőségéhez mérten folytassa azt, amit elkezdett és tőle elvárnak – fogalmazott az elnök.

Dr. Szakács Zoltán 1941. február 16-án született Balassagyarmaton. Iskoláit is itt végezte, majd 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Orvosi Egyetem Általános Orvosi Karára, ahol 1966-ban szerzett orvosdoktori diplomát. 1966 októberétől mindössze egy év kihagyással folyamatosan a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet orvosa. 1980-tól a kórház nőgyógyászati osztályán főorvosként folytatta hivatását egészen 2021-ig. Nyugdíjasként is aktívan dolgozott.

Tiszteletreméltó emberi és orvosi magatartásával hozzájárult ahhoz, hogy az orvosi hivatás megbecsülése a táradalom minden rétegében erősödjön. Szakmai munkáját 1986-ban Egészségügyi Miniszteri Dicsérettel, 1988-ban a Szakszervezetek Országos Tanácsa szakszervezeti munkáért kitüntető jelvénnyel, 2002-ben „Az év Orvosa” oklevéllel, 2016-ban pedig Arany Díszoklevéllel ismerték el hivatástudatát. Dr. Szakács Zoltán az 1989-ben létrejött Civitas Fortissima Kör alapító tagja, ahol jelenleg is elnökeként tevékenykedik, igazi lokálpatrióta.

Sok minden köszönhető nekik

A kör tagjainak köszönhető többek között a városháza falán lévő, egykor megcsúfolt emléktábla visszafordítása, a hivatalos megemlékezések újjáélesztése, a január 29-e városi ünnepnappá nyilváníttatása, illetve a címerben a Civitas Fortissima aranyszalagon történő megjelentetése. 

A Civitas Fortissima Kör ékes példája annak, hogy egy polgári kezdeményezés miként képes társadalmi hatást gyakorolni, szemléletet formálni. Ennek az erőnek egyik eredője dr. Szakács Zoltán is, aki immár 35 éve szerényen, hivalkodás nélkül végzi a város múltjának megőrzését vállaló feladatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában