Legbátrabb Város

2024.01.29. 19:58

Civitas Fortissima: díjazták a Balassagyarmatért végzett munkát (fotók)

A megszálló csehszlovák katonaság 105 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek Balassagyarmaton hétfőn. A programsorozat részeként a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a város önkormányzata megtartotta ünnepi képviselő-testületi ülését, ahol átadták a város díszpolgári címét és a Pro Urbe-díjakat is.

Lukács Zsófia

Átadták a város díszpolgári címét és a Pro Urbe-díjakat is

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az eseményen köszöntőt mondott Medvácz Lajos, a Civitas Fortissima Kör alelnöke. – Az ünnepen könnyű elmélkedni a hazaszeretetről, ami tettekben is megnyilvánul, mint ahogy azt a Civitas Fortissima példája is bizonyítja. Balassagyarmat arra is példát mutat, hogy a hazaszeretet a közösség összetartozását is jelzi – mondta Merdvácz Lajos, aki kitért az 1919-ben történt eseményekre. 

E történelmi momentumok közül elsősorban kiemelte azt a példaértékű cselekedetet, amikor  a Vármegyeházán Pongrácz György vármegyei főjegyző kezet fogott a szociáldemokraták vezetőjével, Schuch Istvánnal annak jeléül, hogy közösen felveszik a küzdelmet a csehekkel szemben.

– A hazaszeretet önfeláldozás is egyben, többen életüket adták Balassagyarmatért, a hazáért, mint Czakó Balázs is – ismertette az alelnök, aki a hős utolsó mondatát is idézte, mely úgy hangzott: 

Nagyon szeretem a szüleimet, de még jobban a hazámat, ezért szívesen halok meg érte!

Elismerték a városért végzett munkát

A köszöntőt követően Csach Gábor polgármester megnyitotta a városi képviselő-testület ünnepi ülését, majd átadták az elismeréseket. Pro Urbe-díjat vehetett át dr. Vankó Éva, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa; dr. Bauer Viktor osztályvezető főorvos, gyermekgyógyász- és gyermekneurológus szakorvos, valamint Sinágel József vendéglátó szakember, lokálpatrióta, a kulturális értékek ápolója és közvetítője.

Díszpolgárrá nevezték ki

A Balassagyarmat díszpolgára címet dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke, szülész-nőgyógyász főorvos részére adományozta a város önkormányzata. Az ünnepen közreműködött Kósa József, Csábi István, Barát Attila, valamint a Balassagyarmati Dalegylet.

Múlt idézőnkben visszaemlékeztünk, hogyan harcoltak a városért a hős vasutasok:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában