Visszatekintő

2024.01.01. 15:38

Vendégünk volt a köztársasági elnök, számos beruházást is átadtak Nógrádban 2023-ban

Számos hagyományos rendezvényt tartottak 2023-ban is Nógrádban. Díjakat és beruházásokat adtak át, hagyományos rendezvények sorát tartották meg szerte a vármegyében, rendkívüli eseményekben sem volt hiány.

Nool.hu

Novák Katalin látogatása Rimócon. A köztársasági elnök újévi beszédében is megemlítette a község hagyományőrzőit

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Januárban Balassagyarmaton megemlékeztek a csehkiverés 104. évfordulójáról. A helyszínen az érdeklődőket olyan katonás programok várták, mint a toborzás, az élőképes dioráma, valamint az első világháborús kiállítás. A rendezvényen közreműködött a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület is. Felidézték, hogyan töltötték a katonák a napjaikat, s hogyan néztek ki 1919. január 28-án és 29-én. Ennek megfelelően a járókelők is találkozhattak a belvárosban a korhű egyenruhába bújt alakokkal.

Civitas Fortissima megemlékezés Balassagyarmaton, hagyományőrzők részvételével
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Februárban Kocsonyafesztivált rendeztek Héhalomban és megtartották a hazatérés napi megemlékezést Somoskőújfaluban. Ugyancsak februárban felidézték Salgótarjánban a nógrádi széncsata mozzanatait. 

Márciusban Pásztón átadták a felújított piacot és az ipari parkot, Kazáron elhelyezték a bölcsőde alapkövét. Nógrád-szerte megtartották a nőnapot, majd a március 15-i nemzeti ünnepet is. Ifjú polgárőröket avattak Balassagyarmaton, forgácsolóversenyt rendeztek Salgótarjánban és különleges babakiállítást nyitottak Szécsényben.

Április hagyományos legnagyobb tömeget vonzó rendezvénye a hollókői húsvéti fesztivál volt. 

A legnagyobb egyházi ünnepet valamennyi templomban megtartották, portálunk ott volt Szentkúton a virágvasárnapi barkaszentelésen. Ekkor tartottak a Böllérfesztivált Héhalomban, átadták a  bölcsődét  Karancslapujtőn Nógrád-szerte megünnepelték a Magyar Költészet Napját. Salgótarjánban és Szécsényben rendőrnap, Pásztón Zsigmond-nap volt.

Május egyik legfontosabb eseménye az onkológiai központ átadása volt a salgótarjáni Szent Lázár kórházban.

A hónap elején elballagtak a diákok a középiskolákból és megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Ipolytarnócon megrendezték az önkéntes tűzoltók versenyét.  Salgótarjánban Esterházy János emléknapot tartottak, Kazáron megrendezték a hagyományos laskafesztivált, Hollókőn a várnapokat.

Júniusban Novák Katalin köztársasági elnök Alsópeténybe költöztette hivatalát: több napos látogatása során számos településen járt, megismerkedett a helyi emberekkel. 

Portálunk ott volt a nógrádi trianoni megemlékezéseken, tudósítottunk továbbá a salgótarjáni sportcsarnokban megrendezett néptánctalálkozót is. Dél-Nógrádot a heves esőzések miatt villámárvíz sújtotta.Júliusban megtartották a hagyományos béri palóc fesztivált, ugyanitt dagonyafesztivál is volt. Drégelypalánkon a várjátékokat, Salgóbányán a nagy múltú rocktábort, a somoskői folklór fesztivált, a bánki nemzetiségi találkozót, az ipolytarnóci pacal fesztivált. Böjte Csaba Szentkútra látogatott.

Gyurta Dániel Balassagyarmaton járt, a városban tartották Szent Anna tiszteletére a palóc búcsút is. Ugyancsak Balassagyarmatról gördült ki az utolsó szerelvény az Ipoly-völgyi vasútvonalra.

Augusztusban Szent István király tiszteletére a 20-i ünnepséget valamennyi városban és a legtöbb kisebb településen is megrendezték. A hónap elején a vadászkamara székházat avatott Salgótarjánban, a világhírű szerb zenész, Boban Markovic koncertet adott Salgótarjánban, göncöt sütöttek Érsekvadkerten, összegyűltek a betyárok Cserháthalápon, libák szépségversenyét tartották a szurdokpüspöki fesztiválon. Hagyományosan számos falunapot is megrendeztek.

Szeptemberben Szécsényben az 1705-ös országgyűlés évfordulóján II. Rákóczi Ferencre emlékeztek a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum környékén. Limbacher Gábor, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: II. Rákóczi Ferenc sok fájdalommal, sok áldozatvállalással fémjelezhető életútja végül példaértékévű vált, ezért is ünneplik személyét.

Az október hagyományosan kiemelkedően gazdag volt eseményekben: október 6-án az aradi vértanúkra, 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek Nógrád-szerte. A vármegye ünnepi közgyűlését Bercelen tartották, volt megemlékezés Szécsényben, Rétságon, fáklyás felvonulást rendeztek Pásztón, emlékfutással tisztelegtek a hősök emléke előtt Salgótarjánban. Október végén a szentkúti nemzeti kegyhelyre zarándokoltak a vadászok, ahol szemlézték a legszebb trófeákat, kerékpáros pumpapályával bővült a salgótarjáni bringapark, Cserháthalápon pedig létrehozták az ország háromszázadik génmegőrzési gyümölcsöskertjét. 

Novemberben több idegenforgalmi beruházás fejeződött be a Mátraalján. A Mátra Nyugati Kapuja című fejlesztés során Szurdokpüspökin, Szuhán és Taron valósult meg turisztikai projekt. Pénteken először Szurdokpüspökin tartottak átadó ünnepséget, ahol látogatóközpont, segway- és kerékpártároló, valamint új út is létesült. Taron Pokoljáró Tar Lőrinc tiszteletére bővült az írországi kénköves barlangban tett zarándokútra emlékeztető turisztikai látványosság. .

December 1-én már átadták az Őrhalom és Ipolyvarbó között épült új közúti hidat. Az eseményen jelen volt Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter is. Az avatáson dr. Richard Rasi, a szlovák kormányzat beruházási, regionális fejlesztési és informatikai minisztere arra tért ki, jelképes értékű most ez az avatóünnepség, amelynek gyümölcsére saját gyermekükként is tekinthetnek, hiszen 2018-ban éppen ők bábáskodtak Peter Pellegrini akkori miniszterelnökkel az élen a határon átnyúló hidak létesítéséről.

Ugyancsak decemberben Bátonyterenyén karácsonyi ajándékként adták át a 21-es és a 23-as főutat összekötő új szakaszt, elkészült a Bátonyterenye és Kisterenye városrészt összekötő út is. Portálunk is beszámolt róla: régi álom vált valóra Bátonyterenyén ezzel. A munkálatok azonban itt nem érnek véget, hiszen 2024 januárjában megkezdődnek az átkelési szakaszon a hídbontási munkálatok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában