Önkormányzat

2024.01.26. 11:51

Új rendőrkapitányt és nyugdíjba vonuló orvosokat is köszöntött a salgótarjáni közgyűlés

Csütörtökön tartotta havi rendes ülését Salgótarján közgyűlése, melyen a város újonnan kinevezendő rendőrkapitánya is bemutatkozott. A várost vezető testület emellett három nyugdíjba vonult háziorvosnak is köszönetet mondott az ülésen, melyen összesen 11 napirendi pontot tárgyaltak.

Kéri István

Bemutatkozott Bárnai Balázs, Salgótarján új rendőrkapitánya

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A közgyűlés január 12-én tartott rendkívüli ülésén hozott támogató döntést ahhoz, hogy a – kérésére – nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezendő Ponyi Béla városi rendőrkapitány helyét Bárnai Balázs vegye át február 1-től. A pozíciót jövő héttől elfoglaló Bárnai Balázs alezredes a Szécsényi Rendőrkapitányság éléről érkezik, 22. éve dolgozik a rendőrség állományában. Mint bemutatkozásában elmondta: sok szállal kötődik a városhoz, első szolgálati helye is itt volt a főiskola elvégzését követően, még 2002-ben. A Somssich Gabriella dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány jelenlétében bemutatkozó Bárnai Balázs kiemelte: együttműködést ajánl mindenkinek, aki tenni kíván a közbiztonság érdekében Salgótarjánban és a járás további településein, emellett eddig megszerzett kapitányságvezetői tapasztalatait kívánja kamatoztatni.

Gyógyítással töltött életpályákat is megköszönt a város

A város egészségügyi alapellátásában hosszú éveken át, magas színvonalon tevékenykedett szakembereknek is köszönetet mondtak az ülésen. Elismerésre méltó az a vállalás, ha valaki egy élet munkáját áldozza mások gyógyítására, testi-lelki ápolására – fogalmazott Fekete Zsolt polgármester. A városvezetés dr. Németh Erika és dr. Zsélyi Éva tevékenységét az ülésen köszönte meg, a megjelenni nem tudó dr. Laki Marianna felé ezt egy későbbi időpontban fogják megtenni.

Köszönetet mondtak a gyógyításban töltött hosszú évekért is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az ülésen gratuláltak a Nógrád Vármegyei Önkormányzat által a Balassi Bálint Könyvtár részére adományozott Nógrád Vármegye Madách Imre-díjhoz. A testület megemlékezett a közelmúltban elhunyt Básti Istvánnéról, a város oktatásügyének kiemelkedő alakjáról; továbbá dr. Finta József építészről, akinek meghatározó szerepe volt a mai salgótarjáni belváros építészeti arculatának formálásában.

Pályázatokról és a településképi rendeletről is döntöttek

A salgótarjáni közgyűlés módosította a településképi rendeletet. Változtak többek között a vendéglátó teraszok fölé nyúló ernyők, továbbá általánosságban véve a különböző üzletek napellenzőinek, cégtábláinak elhelyezési szabályai. Értékvizsgálat alapján bővült a településszerkezeti helyi területi védelemre vonatkozó lajstrom, ide tartoznak immáron „a Bartók Béla úti és Bem utcai polgári lakónegyed lakó- és intézményterület” részeként a Bartók Béla út 8-14., valamint Bem utca 1. szám alatti épületek.

A város számára dedikáltan rendelkezésre álló, bő 11 milliárd forintos beruházási keret részeként újabb pályázatot nyújt be az önkormányzat. A város 420 millió forintot kíván lehívni a parkolási infrastruktúra fejlesztésére. Az elhangzottak szerint ezt „érdemi zöldterület elvétele nélkül” tervezik megvalósítani: a Gorkij-lakótepen 20, a belvárosi Pécskő úton 8, a Beszterce-lakótelepen 41, a Bajcsy-Zsilinszky úton pedig 145 darab új parkolóhely létrehozását tervezik.

Sportlétesítmény felújítására is pályázatot nyújtott be a város

A Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Programjára szintén pályázatot nyújt be. Amennyiben ez sikerrel jár, megújulhat majd a Beszterce-lakótelepi tagiskola tornaterme, ugyanezen intézmény kültéri pályája, továbbá egy újabb strandkézilabda pályával bővülhet a tóstrandi Kecskés József Strand Aréna. Mint elhangzott, ha nyer a pályázat, a beruházásokat a szövetség bonyolítja le, az önkormányzatnak pénzügyi forrásokat nem kell biztosítania. Mindezért cserébe az önkormányzatnak azt kell vállalnia, hogy 15 évre szóló használati és hasznosítási jogot biztosít a sportági szakszövetségnek. Utóbbi célja elsősorban az utánpótlásneveléshez szükséges, megfelelő infrastruktúra biztosítása, ennek megfelelően szakmai együttműködők lennének a Beszterce Diáksport Egyesület és a Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Club is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában